Kesätöillä vaikutusta nuoren työuraan

0

Vielä on aikaa hankkia itselleen kesätyö. Uudenkaupungin kaupunki työllistää tänä vuonna 75 nuorta. Hakuaika kaupungin kesätöihin päättyy 20. maaliskuuta.

Kaupunki kannustaa nuorten työllistymistä kesätöihin myös tukemalla yrityksiä, jotka ottavat nuoria töihin. Joissakin yrityksissä hakuaika jatkuu pitkälle kevääseen. Oma aktiivisuus on valttia, ja avoimia hakemuksia voi lähettää koska tahansa.

Vakka-Suomessa on tällä hetkellä poikkeuksellisen hyvä työllisyystilanne, mikä heijastuu jatkossa myös kesätyömarkkinoille positiivisesti. Nuoret hakevat kesätöitä paitsi ansaintamielessä myös työkokemuksen toivossa. Raha-automaattiyhdistyksen pari vuotta sitten tekemä tutkimus kertoo, että kesätöillä on vaikutusta nuoren myöhempään työuraan. Muutamasta viikosta pariin kuukauteen kestävä kesätyö auttaa hahmottamaan omaa ammatillista uraa. Joku suunnittelee jatkavansa alalla aikuisena, toinen taas tekee päätöksen hakeutua kokonaan toisenlaisiin hommiin.

Usein kuulee puhuttavan, että nuoret ovat valikoivia töiden suhteen. Esimerkiksi maataloustöiden vetovoima on hiipunut. Mielikuvat eivät kuitenkaan täysin pidä paikkaansa. Ray:n kyselyn mukaan useimmille nuorille kelpaa lähes mikä tahansa työ ja he ovat sen suhteen joustavia. Myös palkkatoiveet ovat kohtuullisia.

Työnantajien kannattaa hyödyntää kesätyöntekijöidensä potentiaalia. Esimerkiksi opiskelijoilla on päivitettyä tietoa omalta alaltaan, ja heillä on innostusta jakaa sitä käytännössä. On paljolti työpaikan ilmapiiristä ja toimintavoista kiinni, miten nuorten ajatuksiin suhtaudutaan. Kannustavassa työyhteisössä nuoret voivat kehittää työyhteisöä ideoillaan.