Kevättä rinnassa

0
Pajunkissat ovat jo puhjenneet.

Luonto
Maija Karala

Helmikuu vaihtui maaliskuuksi, ja kevät alkaa nostaa päätään. Jos tuntuu, että keväät rynnivät nykyään etuajassa kuin joulukoristeet kauppoihin, tunne ei ole väärä. Täällä maan eteläosissa talvet ovat uhanalaisia.

Helmikuun loppupuolella eteläisen Suomen aurinkoisilla pihamailla kukkivat jo ensimmäiset lumikellot. Puutarhakasveista esimerkiksi syreenien ja koristeangervojen silmut ovat paisuneet ja vihertyneet valmiina puhkeamaan lehteen.

Luonnonkasvit ovat varovaisempia, koska ne ovat sopeutuneet Suomen oikukkaisiin kevätsäihin. Ne lähtevät kasvuun hitaammin, eivätkä siksi palellu yhtä herkästi takatalven iskiessä.

Pajunkissat ovat kuitenkin jo monin paikoin puhjenneet. Ei kestä enää kauaa, ennen kuin siitepölykausi alkaa lepän kukinnalla. Norkko-siitepölytiedotus varoittaa, että hyvin pieniä määriä lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä leijailee jo tuulten mukana etelämpää Euroopasta.

Ensimmäiset muuttolinnutkin ovat jo ehtineet Suomeen. Helmikuun puolivälistä alkaen kiuruja on nähty muun muassa Paraisten Utössä, Nakkilassa ja Porissa, kertoo Birdlife Suomi. Kuu kiurusta kesään -loru vaikuttaa ajastaan jääneeltä. Vai alkaako kesä maaliskuun puolivälissä?

Harmaa- ja merilokkeja, uuttukyyhkyjä ja erilaisia lyhyen matkan muuttajia, kuten kanahaukkoja, on myös palannut. Niitä on kuitenkin vaikea erottaa meillä läpi talven pysytelleistä lajitovereistaan. Ensimmäiset töyhtöhyypätkin tiedustelivat Hangossa jo helmikuun lopulla.

Viime vuosisadan alkupuolelta monet kevään merkit, kuten lintujen paluumuutto ja koivunlehtien puhkeaminen, ovat aikaistuneet Suomessa parilla viikolla.

Ilmatieteen laitoksen luokituksen mukaan terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila pysyy nollan yläpuolella. Täällä Lounais-Suomessa termisen kevään alku asettuu keskimäärin maaliskuun loppupuolelle, mutta viime vuonna se tapahtui jo 5.3.
Samalla kun termisen kevään alku aikaistuu, myös termisen talven alku eli lämpötilan lasku nollan alapuolelle viivästyy. Jokohan pian koittaa ensimmäinen vuosi, jolloin syksystä siirrytään suoraan kevääseen ja talvi jää kokonaan tulematta?

Kuu kiurusta kesään -loru vaikuttaa ajastaan jääneeltä.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 02.03.2017 lehdestä