Konsensushengessä vaaleihin

0

Uusikaupunki valmistautuu tuleviin kuntavaaleihin varsin positiivisista lähtökohdista. Ainakin näin voi ajatella, jos vetää johtopäätökset viime lauantain Vaalirieha -tapahtumasta.

Oli syynä sitten hyvä sää, puolueiden kattavat tarjoilut tai kuntalaisten ennennäkemätön poliittinen innostus, torille oli saapunut sankoin joukoin väkeä kuuntelemaan, mitä ehdokkailla oli sanottavaa.

Toritapahtuma aloitettiin puoluekohtaisilla esittelyillä, joiden jälkeen eri puolueiden edustajat nousivat pareittain lavalle tuomaan näkemyksensä tulevan vaalikauden keskeisimpiä kehityskohteita koskeviin kysymyksiin.

Väittelyt sujuivat pääosin yllättävänkin hyvässä hengessä. Konsensushenkisyys oli koko toritapahtuman ajan aistittavissa, vaikka lavalle nousi vuoron perään koko Uudenkaupungin poliittinen kirjo.

Kaksintaistelu-nimeä totelleet väittelyt saivat alkunsa kokoomuksen Harri Blomqvistin ja vihreiden Aimo Rundgrenin debatilla keskusta-alueen elävöittämisestä.

Ehdokkaat lähestyivät asiaa erilaisista näkökulmista. Blomqvist keskittyi enemmän tapahtumatarjonnan kehittämiseen, Rundgrenin pohtiessa rakentamiseen ja infrastruktuuriin liittyviä seikkoja.

Kiihkeimmän väittelyn lavalla kävivät Pro Uusikaupunki -ryhmän Heikki Wala ja Keskustan Olli Laivo. Wala haastoi Laivon kyseenalaistamalla kaupunginhallituksen liian hitaat toimet asuntotuotannossa.

Laivo väisti syytökset virkamiesmäisellä viileydellä todeten, ettei asuntoja rakenneta ilman asianmukaisia suunnitelmia ja kaavoituksia.

Kaksintaistelujen tauottua jokaisesta puolueesta nousi vielä kaksi ehdokasta tuomaan esiin näkemyksiään yleisöä askarruttaneisiin kysymyksiin, joista erityisesti uusien asukkaiden houkutteleminen kaupunkiin herätti runsaasti näkemyksiä.

Henkilökohtaiset hyökkäykset loistivat poissaolollaan, kun ehdokkaat pyrkivät nostamaan uusia näkökulmia keskusteluun, ja ajoittain jopa täydentämään toistensa ajatuksia.

Kuumimmaksi puheenaiheeksi lavalla nousi kaupungin keinovalikoima uusien asukkaiden houkuttelemiseksi kaupunkiin.

Ehdokkaat löysivät selkeän yksimielisyyden siitä, että autotehtaan rekrytointien myötä Uudellakaupungilla on ainutlaatuinen tilaisuus kasvattaa asukasmääräänsä.

Asuntotuotannon käyntiin saattaminen nousi keskeisimmäksi tekijäksi lähes jokaisella puolueella. Kokoomuslaiset ja sosialidemokraatit painottivat lisäksi myös kuntalaisten avoimuutta uusia asukkaita kohtaan – ympäröivät asenteet vaikuttavat paikkakunnalle sopeutumiseen.

Yleisestä linjasta poikkesivat vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit. Vasemmistoliittolaiset ehdokkaat kritisoivat Uudenkaupungin markkinointia ja profilointia, sillä ainoastaan yritys ei voi olla ainoa kaupungin puolesta puhuja.

Kristillisdemokraatit sen sijaan muistuttivat, ettei omia pitkäaikaistyöttömiä ja nuoria saa unohtaa, vaikka katse suunnataankin tiukasti eteenpäin.

Riku Rantanen
Kirjoittaja opiskelee valtiotieteitä Turun yliopistossa.