Koulu, kirjasto, taidemuseo

0

Lautakuntien viime viikolla tekemä esitys Viikaisten ja Pohitullin koulukiinteistöjen korvaamisesta kokonaan uudella rakennuksella saa minulta lämpimän kannatuksen. Mikäli myös valtuustossa päädytään samaan ratkaisuun, alkaa ankara vääntö siitä, mitä toimintoja tähän uuteen rakennukseen sisällytetään koulun lisäksi. Julkisuudessa on puhuttu niin uudesta päiväkodista kuin nuorisotiloista.
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että uuden koulurakennuksen yhteyteen pitäisi tulla kirjasto, tai ainakin kirjasto kouluikäisiä lapsia ja nuoria varten.
Lukutaito on ihmisen suurin lahja. Kun osaat lukea ja ymmärrät lukemasi, voit opiskella uusia taitoja. Pystyt itse hoitamaan omaan talouteen ja omiin oikeuksiin liittyvät asiat. Voit itse ottaa selvää maailman tapahtumista ja muodostaa siten oman mielipiteesi.
Lukutaidon edistämiseen pitäisi pyrkiä kaikin keinoin ja tässä kirjaston ja koulun tiivis yhteistyö on isossa roolissa. Kun kirjasto olisi koulun kyljessä kiinni, olisi oppilailla mahdollisuus käydä kirjastossa joka päivä ja jäädä vielä koulupäivän jälkeen kirjastoon lukemaan, tekemään läksyjä tai pelaamaan. Opettajien ja kirjaston ammattitaitoisen henkilökunnan olisi helppo sopia yhteisistä tavoitteista ja teemapäivistä ja kirjastoammattilaisten tietotaito olisi hyödynnettävissä opetuksessa. Mikäli tässä koulukirjastossa olisi vain lasten ja nuorten osasto, voisi se iltaisin toimia osana mahdollista uutta nuorisotilaa.
Kirjaston siirtoa uusiin tiloihin puoltaa myös nykyisen kirjastorakennuksen sisäilmaongelmat sekä tilojen ahtaus. Uusi kirjastorakennus antaisi mahdollisuuksia kehittää kirjastotoimea aivan eri tavalla. Ja myös kirjaston henkilökunta saisi asianmukaiset ja nykyaikaiset sosiaali- ja työtilat.
Tiedän varsin hyvin kuinka rakennushistoriallisesti arvokas rakennus nykyinen kirjasto on. On kuitenkin muistettava, että se on alunperin rakennettu kouluksi, ei kirjastoksi. Tästä syystä sen käyttötarkoituksen muutos ei olisi mikään pyhäinhäväistys. Kirjastosta tulisi nimittäin todella upea taidemuseo.
Crusellissa esillä oleva näyttely ”Käytävien kätköistä” antaa maistiaisen siitä monipuolisesta taidekokoelmasta mikä Uudenkaupungin kaupungin omistuksessa on. Onkin aika sääli, että kaupungin omistamat taideteokset roikkuvat yksittäisten työntekijöiden työhuoneissa. Oikeastaanhan ne kuuluisivat kaikkien kaupunkilaisten nähtäville.
Taidemuseoksi nykyinen kirjastorakennus sopisi loistavasti keskeisen sijaintinsa takia. Ja myös siksi, että itse rakennus on jo nähtävyys. Tiloihin olisi lisäksi mahdollista sijoittaa muutakin kulttuuritoimintaa aina musiikki-illoista elokuvakerhoon.
Maija Ala-Jääski
toimittaja