Kumpi päättää – uusi vai vanha valtuusto?

0

Uudenkaupungin valtuusto saa toimikautensa loppumetreillä päätettäväkseen koko valtuustokauden merkittävimmän investoinnin, uimahallin, yhtenäiskoulun, lukion ja päiväkodin rakentamisen. Uimahallin uudisrakentamisen tarpeesta päättäjillä on varsin yhteneväinen näkemys. Kouluasiassa osa kaupunginhallituksen jäsenistä kaipaa vielä harkinta-aikaa. Sosiaalidemokraatit halusivatkin maanantaina jättää asian toistaiseksi pöydälle.
Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Seppo Nikulan (kok) mielestä periaatepäätös eri vaihtoehtojen välillä sopisi nykyiselle valtuustolle (sivu 5). Päätös monitoimihallista siirtyy joka tapauksessa uuden valtuuston asialistalle.
Tuskin koskaan Uudessakaupungissa on näin lyhyen ajan sisällä päätetty näin monista isoista tulevaisuuteen vaikuttavista investoinneista. Kukaan tuskin kiistää hankkeiden tarpeellisuutta, sillä kaupungin elinvoiman kannalta satsaukset ovat erittäin perusteltuja. Nuoret ansaitsevat tilat, jotka mahdollistavat uusien oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen. Uimahalli puolestaan palvelee kaikenikäisiä, ja on kirjaston ja liikunta- ja kulttuuritilojen lisäksi kaupungin keskeinen hyvinvointipalvelu.
Uudet koulut, päiväkoti ja uimahalli maksavat arvioiden mukaan yhteensä noin 34 miljoonaa. Monitoimihallin kustannukseksi on laskettu  kuusi miljoonaa. Nämä ovat tosin vasta arvioita.  Kaupungin talouden suunnittelu on ilman investointejakin haastavaa, sillä 2019 voimaan astuvan sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset ovat vielä iso kysymysmerkki.
Uusikaupunki pitää 400 -vuotispäivänään 19. huhtikuuta juhlakokouksen. Jätti-investointi tuskin kypsyy päätöksentekoon vielä juhlakokoukseen mennessä. Ensin on linjattava sekin, kuuluuko ratkaisu nykyiselle vai 9. huhtikuuta valittavalle uudelle valtuustolle.