Maakunta tulee – mikä on seutukuntien rooli?

0

Paljon on puhuttu kuntien tehtävistä sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen, mutta vähemmälle on jäänyt keskustelu seutukuntien roolista. Kuntaliitokset eivät ole Vakka-Suomessa nousseet vaaliteemoiksi. Kun sote-asiat siirtyvät maakunnille, yhdistymisiin ei ole samanlaista taloudellista motiivia kuin aikaisemmin. Soten lisäksi myös yritys-, työllisyys- ja aluekehityspalvelut mullistuvat maakuntauudistuksessa.

Kuntien valtuustolla on edelleen päätösvaltaa esimerkiksi varhaiskasvatukseen, koulutukseen, kaavoitukseen, elinkeinopolitiikkaan, liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripalveluihin sekä asumiseen liittyvissä asioissa. Useissa asioissa voidaan tehdä yhteistyötä kuntien välillä, jos siihen löytyy poliittista tahtoa.

Vakka-Suomen seutukunnan tuleva asema nousi esille Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Turun kauppakamarin vaalikiertueella Uudessakaupungissa. Autotehtaan rekrytoinnit ovat kokoluokaltaan niin suuria, että ne tuovat aivan varmasti koko seudulle lisää väkeä.

Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio linjasi tilaisuudessa omana näkemyksenään, että kuntaliitokset Vakka-Suomessa lisäisivät seutukunnan valtakunnallista painoarvoa. Samaan hengenvetoon hän tosin muistutti, että kuntaliitoksista ei vallitse yksimielisyyttä edes kuntajohtajien kesken.

Meneillään olevissa kuntavaaleissa puolueiden ja ehdokaslistojen ehdokkaat ovat Vakka-Suomessa keskittyneet pohtimaan oman kotikuntansa elinvoimaisuuden kehittämistä. Näin pitääkin olla. Kunnat kilpailevat keskenään niin uusista yrityksistä kuin asukkaistakin, eikä lähipalveluista kukaan halua vapaaehtoisesti luopua.

Maakunta tulee, mutta miten käy seutukuntien? Kuntien yhteistyölle on tilausta jatkossakin, mutta miten sitä toteutetaan onkin jo toinen juttu. Uusien toimintatapojen lisäksi tervetulleita ovat konkreettiset avaukset.