Uudenkaupungin lukiossa opiskelijoilla on käytössään pääasiallisesti omat tietokoneet sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa. Tarvittaessa koulu kuitenkin antaa koneita kokelaille.
– Lukiossa ei ole kannettavia koneita kaikkien kirjoittajien käyttöön, kertoo rehtori Juha Salaterä.
Laitilan lukiossa kirjoittajat osallistuvat sähköisiin kirjoituksiin pääsääntöisesti omilla kannettavilla koneillaan. Kokelaat haluavat käyttää omaa konettaan, koska se on entuudestaan tuttu työväline, perustelee vararehtori Aki Vaaraslahti.
Osa maakunnan lukioista tarjoaa opiskelijoilleen tietokoneen sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. Kone löytyy erityisesti pienemmistä lukioista, mutta myös joissakin isommissakin lukioissa satsaus on tehty.
Teimme sähköpostikyselyn Varsinais-Suomen lukioille, onko lukion kirjoituksissa oppilaiden käytössä oma kone vai lukion tarjoama kone. Suurin osa lukioista ei lähtökohtaisesti tarjoa koneita ylioppilaskirjoituksiin. Näin toimitaan Uudenkaupungin lisäksi esimerkiksi Turun kaupungin lukioissa. Turun Normaalikoulun lukiolaiset taas saavat koneen koulusta.
Kirjoitusten digitalisoiminen on aiheuttanut kouluille paljon vaivaa. Osa huomauttaa kyselyssä salien teknisen varustelun maksaneen paljon. Hyötyjä on myös:
– Kokeiden korjaaminen on selkeytynyt, esimerkiksi käsialaongelmat poistuvat. Toisaalta on epävarmuus laitteiden toimintavarmuudesta, kuvailee Salaterä.
– Koejärjestelmän tekeminen saliin on aika työläs ja vaatii paljon johtojen vetämistä. Toivottavasti koulut pääsevät siirtymään langattomaan järjestelmään mahdollisimman pian, toivoo Laitilan Aki Vaaraslahti.
Erityisesti matemaattisten aineiden digitaalinen koe on haaste.
– Matemaattisissa aineissa tekniikan merkitys tulee olemaan huomattavasti suurin, huomauttaa Vaaraslahti.
Matematiikan koe tehdään digitaalisesti vasta keväällä 2019.
Ylioppilastutkinto digitalisoituu
Viime syksynä kirjoitettiin ensimmäiset digikokeet
- Syksyllä 2016 kirjoitettiin sähköisesti saksa, maantiede ja filosofia.
- Tänä keväänä kirjoitetaan ensimmäistä kertaa ranska, yhteiskuntaoppi ja psykologia.
- Ensi syksynä uudet digitaaliset kokeet tulevat toisen kotimaisen kielen kirjoittajille, uskonnon ja elämänkatsomustiedon kirjoittajille, terveystiedon ja historian kirjoittajille.
- Keväällä 2018 sähköistyvät seuraavat kokeet: äidinkieli, suomi/ruotsi toisena kielenä, venäjä, fysiikka, kemia ja saame.
- Viimeisenä digitalisoituu matematiikan koe keväällä 2019.
- Ylioppilaskokeet lyhenevät, kun kuullunymmärtämiset siirtyvät osaksi varsinaista koetapahtumaa. Ennen penkkareita ei ole siis enää kuunteluita.
Lukio tarjoaa varalaitteet
- Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan kokelas vastaa siitä, että hänellä on kokeessa vaatimusten mukainen päätelaite, joka on yhteensopiva YTL:n ohjelmiston kanssa ja pystyy liittymään lukion tutkintoverkkoon.
- Lukiolla on oltava yksi vaatimukset täyttävä päätelaite kuulokkeineen jokaista kymmentä kokelasta kohden. Jokaisessa suorituspaikassa on oltava kuitenkin vähintään yksi varalaite.
- Esimerkiksi 100 opiskelijan suorituspaikassa tarvitaan 10 varalaitetta, kun taas 5 kokelaan suorituspaikassa on oltava 1 varalaite.