Työttömyys vähentynyt vauhdilla

0

Tätä on odotettu. Autotehtaan kaikkien aikojen isoimmat rekrytoinnit alkavat nyt näkyä myös virallisissa tilastoissa. Uudenkaupungin työttömyysaste oli helmikuun lopussa 7,8 prosenttia. Erittäin positiivista on sekin, että pitkäaikaistyöttömyys on vähentynyt.

Tilanne on parempi kuin pitkään, pitkään aikaan. Paikalliseen hyvään tilanteeseen ovat toki vaikuttaneet muutkin kuin autotehdas. Yritykset ovat investoineet ja niillä on luottamusta tulevaisuuteen.

Jopa elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla kertoi tällä viikolla, että kevät kirkastaa talouden näkymiä. Itse asiassa vuodenajoilla ei ole suurta vaikutusta suhdanteisiin, mutta siitä viis – tärkeintä on, että edessä on vihdoin valoisampia aikoja. Etla ennustaa, että taantuma on ohi ja Suomi saavuttaa muun euroalueen kasvuvauhdin.

Uudessakaupungissa myös kuntatalous on edennyt hyvään suuntaan. Kaupungin tilinpäätös näyttää vahvasti plussaa monien vaikeiden vuosien jälkeen.

Suomen Kuvalehti jakoi viime viikon numerossaan Suomen kunnat viiteen ryhmään elinvoiman, väestön ja talouden perusteella (SK 17.3). Uusikaupunki sijoittui Kustavin, Taivassalon ja Pyhärannan kanssa neljän tähden luokitukseen. Laitila sijoittui kuntien kärkeen viidellä tähdellä ja Vehmaalle tuli kolme tähteä.

Uudessakaupungissa tähtiluokitusta heikensi mitä todennäköisimmin taloudellinen huoltosuhde, eli työvoiman ulkopuolella olevien ja työttömien määrä suhteessa työllisten määrään. Tuoreimmassa työllisyystilastossa on kohta, joka panee miettimään. Vaikka työllisyystilanne on parantunut, työvoiman määrä ei ole kasvanut. Tässä näkyy varmasti väestön ikääntyminen ja eläköitymisen kiihtyminen.

Haastetta riittää tuleville kuntapäättäjille saada kaupunki elinvoimaiseksi ja houkuttelevaksi potentiaalisille muuttajille. Elinvoiman kannalta olennaisinta ovat työpaikat, ja niistä täällä toimivat yritykset ovat huolehtineet viime aikoina hyvin.
Uusikaupunki sijoittui Suomen Kuvalehden luokituksessa neljän tähden kunnaksi.