Uudet vai vanhat koulut?

0

Tänään tiistaina Uudenkaupungin kuntapäättäjät ottavat ensimmäistä kertaa kantaa, kunnostetaanko vanhat koulut vai rakennetaanko ne kokonaan uudelleen. Ensiksi sanansa saa asiasta sanoa tekninen lautakunta. Sitten periaatepäätös käy kaupunginhallituksessa ja viimeisen sanan sanoo kaupunginvaltuusto.

Se tiedetään, että Viikaisten koulu on huonokuntoinen. Mm. sen kylmyyttä muistelevat monen oppilasvuosikerrat. Uudenkaupungin yhtenäiskoulu, johon kuuluvat Viikaisten yläkoulu ja Pohitullin ala-aste sekä lukio, kaipaa kipeästi kunnostusta.

Viikaisten koulurakennus on rakennettu vuonna 1957 ja laajennusosa vuonna 1980. Ruokasali ja keittiö on remontoitu vuosina 2012 ja 2013. Pohitullin koulurakennus on taas rakennettu vuonna 1974 ja sitä on laajennettu vuonna 1981. Koulun keittiö- ja ruokailutilat on peruskorjattu ja niitä on laajennettu vuonna 2010. Uudisrakennussuunnitelmassa Pohitullin koulusta ei pureta nykyistä liikuntahallia, ruokalaa ja keittiötä, vaan nämä uusimmat osat säilytettäisiin.

Koulujen rehtoreiden mukaan Uudenkaupungin yhtenäiskoulu ei täytä enää nykyaikaisten oppimisympäristöjen ja perusopetuslain vaatimuksia tiloiltaan eikä varusteiltaan. Rakennuksissa on havaittu myös paikoin sisäilmaongelmia. Kiinteistöjen rehtorien mukaan nykyisessä käytössä rakennukset toimivat huonosti.

Asiaa pohtinut virkamiesten työryhmä, samoin kuin tekninen johtaja Jari Nikkari esittävät, että kaupunki rakentaa kokonaan uudet koulut. Niiden uudisrakentaminen on halvempaa kuin vanhojen korjaaminen. Myöskin uusien koulujen vuosittaiset käyttökustannukset tulevat halvemmiksi.

Uusikaupunki on nyt kasvun kynnyksellä. Seuraavina vuosina lasten sekä nuorten määrä kaupunkilaisissa kasvaa. Uudet koulut viestittäisivät osaltaan, että kaupunki panostaa myös näin lapsiin ja nuoriin.