Juhlavaltuuston päätös kannustaa taiteen tekijöitä

0

Ihminen ei elä ainoastaan leivästä, vaan tarvitsee myös henkistä ravintoa. Vain niin kaupunki voi elää sekä aineellisesti että henkisesti hyvin.

Näin pääministeri Juha Sipilä muistutti juhlapuheessaan Uudenkaupungin 400-vuotisjuhlassa keskiviikkona. Sipilä kiitti juhlivaa kaupunkia upeasta kulttuuriperinnöstä, jonka Uusikaupunki on vuosisatojen ajan luonut sen asukkaille ja koko kansakunnalle.

Uudestakaupungista on lähtöisin moni kuuluisa taiteilija. Äskettäin ilmestyneessä Uudenkaupungin Sanomien Uusikaupunki 400 -juhlajulkaisussa säveltäjä Aulis Sallinen kuvailee, kuinka musiikki tunkeutui hänen elämäänsä täällä sellaisella voimalla, että se jäi pysyvästi hänen elämäänsä.

Koululaisesta kasvoi maailmankuulu säveltäjä, joka on myös usein nähty vieras entisessä kotikaupungissaan Crusell-viikolla. Taiteilijaksi ei tulla ilman sisäistä paloa, mutta myös kasvuympäristöllä on merkitystä.

Valtuuston juhlakokous päätti keskiviikkona perustaa kulttuurirahaston. Sen tarkoitus on uusikaupunkilaisen kulttuurin tukeminen ja avustusten ja apurahojen jakaminen. Päätös on positiivinen signaali kulttuurin parissa työtä tekeville ja sitä harrastaville. Se kertoo, että päättäjät arvostavat taiteen tekijöitä ja haluavat entisestään vahvistaa kaupungin kulttuurimyönteistä ilmapiiriä.

Kaupungin kulttuuritoimen väki ansaitsee onnittelut ja kiitoksen juhlavuoden järjestelyistä. Keskiviikon syntymäpäivä oli todellinen yhteisöllisyyden riemuvoitto. Tapahtumat ja muut kulttuuriteot eivät synny itsestään, vaan ne vaativat valmistelua ja yhdessä tekemistä. Yksi esimerkki tästä ovat kaupungin historiasta kertovat elävät patsaat, jotka astuivat julkisuuteen ensimmäisen kerran syntymäpäivänä.

Hyvä fiilis kantaa hedelmää ja toivon mukaan poikii ikimuistoisia kulttuuritekoja myös jatkossa.

Rahaston perustamisella päättäjät haluavat vahvistaa kulttuurimyönteisyyttä.