Paljon uusia kasvoja Uudenkaupungin valtuustossa

0

Voittajia, häviäjiä, pettymyksiä ja yllätyksiä. Kaikkia näitä tarjosivat nämä ensimmäistä kertaa keväällä järjestetyt kuntavaalit Uudessakaupungissa. Suuret linjat kuitenkin säilyivät. Sosialidemokraatit säilyttivät asemansa suurimpana puolueena, vaikka kannatus onkin lievässä laskussa.

Uudessakaupungissa suurin muutos viime vaaleihin on kesällä perustetun uuden Pro Uusikaupunki -ryhmän saamat viisi paikkaa. Viime vaaleissa kokoomuksen listoilta valittu Heikki Wala säilytti huikealla 548 äänellään kruununsa koko kaupungin ääniharavana myös uuden ryhmän riveissä. Kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuonna 2012 toiminut Wala ei saanut jatkaa viime vaalien jälkeen tehtävässä, ja hän päätti tuolloin irtautua kokoomuksesta omaksi ryhmäkseen.

Valtuuston lopullinen kokoonpano ei ole vielä selvillä, sillä kaksi kokoomuslaista ehdokasta saivat tismalleen saman äänimäärän. Jos tarkistuslaskenta ei muuta asetelmia, paikka arvotaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Seppo Nikulan ja saman puolueen ehdokkaan Pilvi Marselan kesken. Tällaiset tilanteet ovat demokratian kannalta erittäin valitettavia, mutta näinkin voi vaaleissa käydä.

Kesäkuussa aloittavassa 43 henkilön valtuustossa on peräti 18–19 uutta kasvoa riippuen lopullisesta tuloksesta.Valtuutettujen keski-ikä on 54 vuotta eli vuoden nuorempi kuin viime vaalien jälkeen. Valtuustossa vallitsee jatkossakin selkeä miesenemmistö.
Suurimpia voittajia Uudessakaupungissa oli valitettavasti nukkuvien puolue. Äänestysprosentti romahti 58,3 prosenttiin eli hieman alle valtakunnallisen keskiarvon.  Vakka-Suomen kunnista luku oli alhaisin.

Äänestysprosentin nostaminen pitää ottaa kaikkien puolueiden ja nyt valtuustoon valittujen ryhmien tarvoitteeksi. Heikoin äänestysprosentti kaupungissa oli Hakametsän (51,5%) ja keskikaupungin (57,5%) äänestysalueilla.
Vakka-Suomen aktiivisin äänestyskunta on kirkkaasti Kustavi, jossa 74,8 prosenttia kuntalaisista käytti äänioikeuttaan.