Älä tapa kevätkimalaista

0
Keväällä liikkuvat kimalaiset ovat tulevia kuningattaria.

Maija Karala

Näihin aikoihin suuria, pörröisiä kimalaisia surisee oudoissa paikoissa. Ne nuohoavat pitkin maata ja rakennusten seinustoja, eksyvätpä välillä sisällekin. Väärään paikkaan eksyneitä harhailijoita ei missään nimessä pidä tappaa, sillä ne ovat tulevan kesän yhdyskuntien kuningattaria.

Kimalaisyhdyskunnassa nimittäin vain kuningatar talvehtii. Työläiset juhlivat syyskukkien medellä, kunnes kuolivat niiden ääreen joukoittain. Nyt liikkuvat nuoret kuningattaret syntyivät ja parittelivat syksyllä. Ne horrostivat kantojen ja maan koloissa, ja nyt niiden on aika ryhtyä töihin.

Kimalaiskuningatar etsii pesäpaikan – usein sellaiseksi kelpaa vanha myyränkolo – rakentaa sinne vahakennoston, laskee ensimmäiset munansa ja jopa hautoo niitä, jotta ne kuoriutuisivat pikemmin. Sitten se hoitaa yksin toukkien ruokinnan ja puhtaanapidon. Vasta, kun valtava urakka on suoritettu, alkaa kuningattaren leppoisa loppuelämä työläisten palvelemana.

Kesän mittaan kimalaisyhdyskunta kasvaa lajista riippuen kymmenien tai satojen yksilöiden kokoiseksi. Yhdyskunnat ovat pieniä verrattuna vaikkapa kesymehiläisiin, mutta kimalaiset ovat monin verroin ahkerampia pölyttäjiä.

Erityisen tärkeitä  kimalaiset  ovat luonnonmarjoille.

Erityisen tärkeitä kimalaiset ovat luonnonmarjoille. Yksi ennen aikojaan kuollut kimalaiskuningatar tietää 10-20 kilon menetystä paikallisessa mustikka- ja puolukkasadossa, kertoi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija pari viikkoa sitten Helsingin Sanomille.

Sisälle eksynyt kimalainen onkin viisainta siirtää hellävaroen takaisin ulos. Juomalasista ja postikortista saa helposti improvisoidun kimalaispyydyksen. Vaikka kimalainen ei pistä mielellään, hätätilanteessa siltäkin löytyy toimiva myrkkypistin, joten siihen ei kannata tarttua paljain näpein.

Nuoren kimalaiskuningattaren selviytymiselle tärkeitä ovat myös varhaiskevään kukat. Erityisesti pajunkukilla ruokailu pitää sen käynnissä, kunnes kesän kukkaloisto alkaa. Ihan jokaista pajupuskaa ei kannatakaan raivata ojanpenkoilta ja pihan laitamilta. Niilläkin on luonnossa tärkeä tehtävä.

 

Juttu löytyy myös 17.5.2017 julkaistusta lehdestä