Erikoinen kevät itkettää ja naurattaa

0

Viime aikoina sää on ollut niin poikkeuksellista, että jopa säätieteilijät ovat olleet ihmeissään. Meteorologi Pekka Poudan videosta tuli sosiaalisessa mediassa hetkessä hitti, kun hän ei pystynyt pidättelemään nauruaan sääennustetta kertoessaan. Poudan pokka petti täysin hänen päivittäessään lämpötilalukemia ja lumisateiden liikkeitä. Huvittavaa, kommentoi sääalan ammattilainen Suomen kevättä.

Huumori on hyvää lääkettä siihen yleiseen harmitukseen, joka nyt on vallalla joka puolella Suomea. Tosin maanviljelijöitä ja puutarha-alan ihmisiä ei paljon naurata, jos säät eivät oikeasti pian lämpene. Siemenet eivät idä kylmässä, varhaisperunoiden kasvu viivästyy ja taimet ja kukkaset eivät käy kaupaksi.

Säällä on merkitystä monien ihmisten mielialaan. Kevättä ja kesää odotetaan pitkän pimeän jälkeen, ja jos taivaalta vihmoo lunta vielä toukokuussa, pettymyksiä tulee.

Lämpötiloista huolimatta valoisaa sentään riittää. Sää on yksi niistä harvoista asioista, joihin emme voi vaikuttaa, joten siitä valittaminen ei johda mihinkään. Oudoista sääilmiöistä puhuminen on ainakin yhdistänyt ihmisiä, ja vertaistukea on ollut helposti saatavilla.

Positiivista on sekin, että hyytävän koleiden huhti- ja toukokuun jälkeen kesän lämpöä osaa takuulla arvostaa. Suomen kesässä aurinko ja lämpö eivät todellakaan ole itsestään selviä asioita.

Hallayöt eivät ole poikkeuksellisia, ja viime aikoina on muisteltu aikaisempia hyytäviä keväitä. Äitienpäivä 1995 oli näilläkin seuduilla erityisen luminen.

Nyt näyttää siltä, että tulevaa sunnuntaita ja äitienpäivää saadaan viettää ilman lumisateita. Mukavaa säätä on tilauksessa sunnuntaille myös siksi, että silloin Uudessakaupungissa järjestetään perinteinen kuvasuunnistus. Reitin voi kiertää pyöräillen, juosten tai kävellen, ja sen jälkeen äitienpäiväkakkukin maistuu paremmalta.

Huumori on hyvää lääkettä yleiseen sääharmitukseen.