Ikääntyneet haluavat asua kerrostalossa

0

Valtaosa ikääntyneistä haluaa tulevaisuudessa asua kerrostalossa, palveluiden lähellä. He toivovat asumiselta vaivattomuutta, esteettömyyttä, kaikenikäisten seuraa ja yhteisöllisyyttä, kertoo uusi, pari viikkoa sitten julkistettu Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmassa toteutettu selvitys. Ympäristöministeriöllä on meneillään Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma 2013–2017 ja selvitys on osa sitä.

Ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman 2013-2017 toimenpiteet sisältävät mm. olemassa olevan asuntokannan korjaamista, uudenlaisten asumisratkaisujen ja palveluasumisen kehittämistä, asuinalueiden kehittämistä ikääntyneiden näkökulmasta sekä asumista tukeviin palveluihin liittyviä kysymyksiä.

Samoilla linjoilla kuin uunituore selvitys on Uudenkaupungin vanhusneuvosto. Se suosittelee kaupunkiin erillistä valtuusto-ohjelmaa ikääntyvien ihmisten asumisen ja palveluiden turvaamiseksi. Autotehtaan tuotannon nousun myötä Uuteenkaupunkiin on luvassa runsaasti uusia asuntoja ja vanhusneuvosto pelkääkin, että ikääntyneiden tarpeet jäävät vähemmälle huomiolle.

Ministeriön teettämässä selvityksessä korostetaan, että ikääntyneille on tarjottava nykyistä monipuolisempia, yhteisöllisyyttä tukevia vaihtoehtoja. Tulevaisuudessa yhä useampi ikääntynyt asuu yksin. Selvityksessä korostetaan asuntotuotantoa, jossa kaikenikäiset ihmiset voivat asua yhdessä sekä auttaa toisiaan.

Uudessakaupungissa on nyt tulevassa uustuotannossa esteettömyyden myötä mahdollista toteuttaa selvityksen esityksiä. Samalla myöskin uudiskohteiden asukaskunta laajenisi.

Uudenkaupungin vanhusneuvosto toivoisi kaupunkiin myös toista senioritalo-tyyppistä taloa. Ministeriön selvitys toteaa, että senioriasumisoikeusasuntoja tulee rakentaa paikkakunnille, joissa asuntopula on suuri ja väestömäärä riittävä.

Uudessakaupungissa on nyt tulevassa uustuotannossa esteettömyyden myötä mahdollista toteuttaa selvityksen esityksiä.