Lähilukiolla tärkeä merkitys kaupungille

0

Uudenkaupungin lukion vahvuuksia ovat ehdottomasti laadukas opetus ja hyvä ilmapiiri. Myönteinen ilmapiiri ei synny käskemällä, vaan kaikki tekevät töitä sen eteen.

Näin pohti Uudenkaupungin lukion rehtori Juha Salaterä selvityksessään, jonka hän teki viime syksynä. Selvityksen aiheena oli Uudenkaupungin lukion vetovoimaisuus ja keinot, joilla sitä voidaan lisätä. Salaterän kannanottoon on helppo yhtyä. Kannustava ilmapiiri ja toinen toisiaan tukeva yhteisöllisyys ovat jokaisen menestyvän koulu- ja työyhteisön olennaisia asioita.

Hieman yllättäin Salaterä nosti tärkeimmäksi vetovoimaa lisääväksi asiaksi peruskoulun. Uudessakaupungissa lapset saavat tuntimäärissä mitattuna vähemmän opetusta muutamissa aineissa kuin esimerkiksi Mynämäessä, jonka lukio on listattu lukiovertailuissa valtakunnan kärkeen.

Selvitys ei mennyt hukkaan, sillä Uudessakaupungissa tehtiin sen jälkeen päätös äidinkielen tuntimäärien lisäämisestä. Aloitteen tekijänä asiassa oli juuri lukio. Toivottavasti tämä osaltaan lisää innostusta jatko-opintoihin.

Koulutuksen kehittäminen on yksi kesäkuussa aloittavan valtuuston keskeisistä asioista. Päättäjillä on mahdollisuus vaikuttaa muun muassa tuntimääriin. Niiden lisääminen maksaa, mutta ne ovat arvokkaita investointeja lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Laadukas lähilukio on jo itsessään Uudellekaupungille tärkeä vetovoimatekijä.

Valtuusto päätti tänä keväänä koulujen uudisrakentamisesta. Moderni ja ajanmukainen oppimisympäristö ja asialliset työvälineet ovat myös asioita, jotka vaikuttavat opiskelumotivaatioon.

Rehtori Juha Salaterälle tuleva lukukauden päätösjuhla jää viimeiseksi. Hän voi jäädä eläkkeelle hyvillä mielin. Ylioppilaskirjoituksissa menestys oli tänä vuonna odotettua parempi, ja toiveissa ollut uusi koulurakennuskin toteutuu lähivuosina.

Laadukas lähilukio on Uudellekaupungille tärkeä vetovoimatekijä.