Seutukaupungit ovat tärkeitä koko maan elinvoimalle

0

Uusikaupunki on nostettu viime aikoina valopilkuksi monissa eri yhteyksissä. Juhlapuheissa pikkukaupungin menestys noteerataan, mutta arjessa isot kaupungit ja pääkaupunkiseutu saavat parhaimmin äänensä kuuluville ja keräävät eniten muuttovoittoja ja uusia yrityksiä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen vaati keväällä seutukaupungeille vahvempaa roolia alueiden kehittämisessä ja talouskasvun vauhdittamisessa. Tällä viikolla julkistettiin, että kaupunkineuvos Antti Rantakokko, Salon entinen kaupunginjohtaja, ryhtyy selvittämään seutukaupunkien elinvoimaa ja kasvua. Tarkoituksena on saada konkreettisia toimenpide-ehdotuksia seutukaupunkien uudistumiseen.

Seutukaupunkeja on yhteensä 49. Vakka-Suomen molemmat kaupungit Uusikaupunki ja Laitila samoin kuin Raumakin ovat verkostossa mukana. Rantakokko valitsee selvitykseen osallistuvat kaupungit, mutta periaatteena on, että jokaisesta maakunnasta on edustus selvityksessä.

Alueelliset erot ovat suuria niin maakuntien kesken kuin niiden sisälläkin. Turussa, Uudessakaupungissa ja Raumalla työpaikkoja on runsaasti tarjolla, mutta Salossa eletään vielä Nokian luisun jälkeistä aikaa.

Uudenkaupungin pääseminen selvitykseen on todennäköistä, sillä kaupungissa lyhyen ajan sisällä tapahtunut positiivinen rakennemuutos on valtakunnallisesti ainutlaatuista. Kaupungille ja päättäjille on valtava haaste huolehtia niin infran kuin päivähoidon kehittämisestäkin, ja valtiovallan tuki tulisi tarpeeseen.

Selvityksessä tulee ottaa huomioon myös tuleva sote- ja maakuntauudistus. Lähipalvelujen turvaaminen on elinvoiman kannalta ratkaisevan tärkeää.

Isot kaupungit ja pääkaupunkiseutu saavat tällä hetkellä parhaimmin äänensä kuuluville.