Uutena Uuteenkaupunkiin

0

Viime viikolla minua jännitti. Vappuna oli aika sulkea koulukirjat tämän kevään osalta, pakata kaikki tarvittava kesää varten ja suunnata bussilla Jyväskylästä kohti länsirannikkoa. Aloitin työt Uudessakaupungissa viime tiistaina.

Vappupäivänä alkanut keväinen sää onneksi pehmensi vieraaseen maaperään totuttelua. Kuulostaa kliseiseltä, mutta aamuauringon säteiden valaisemat puutalokorttelit todella saavat aikaan levollisen tunnelman. Liiallinen jännitys alkoi karista pois heti ensimmäisenä aamuna. Raikas merituuli käänsi hermostuneisuuden innoksi.

Muutamaa satunnaista vierailua lukuun ottamatta Uusikaupunki oli minulle entuudestaan melko vieras paikka. Turussa syntyneenä ja kasvaneena Uki on ollut mielikuvissani aina kesäinen mökkikunta. Toisaalta nykyään Jyväskylässä asuvana olen tuntenut ylpeyttä kertoessani ystävilleni, että pääsen kesätöihin Uutenkaupunkiin – autotehtaan menestys, 400-vuotisjuhlat sekä Korihaiden pääsarjapaikka ovat noteerattu myös Keski-Suomessa.

Tuotannon ottaessa lisää kierroksia autotehtaalle töihin rekrytoidaan yli tuhat uutta työntekijää tämän vuoden aikana. Monet palkattavista tulevat muualta Suomesta. Kaikkia varmasti aluksi jännittää uudessa työpaikassa aloittaminen, varsinkin, jos muuttaa vieraalle paikkakunnalle. Miten pärjään töissä? Miten minut otetaan kaupungissa vastaan?

Uusikaupunki on saanut viime aikoina paljon positiivista huomiota mediassa. Hyväkin julkisuus on kuitenkin lyhytaikaista. Tärkeää olisi nyt saada uudet ja vanhat asukkaat sitoutettua kaupunkiin. Elinvoimaisuuden turvaamiseksi kaupungin täytyy katsoa juhlavuotta pidemmälle.
Kehno tilanne vuokra-asuntomarkkinoillla saa monet harkitsemaan muuttamista Uudenkaupungin sijaan lähikuntiin – minäkin päätin leiriytyä kesäksi Turkuun. Onneksi busseja kulkee säännöllisesti kaupunkien välillä, sillä monille nuorille oman auton ostaminen on liian iso satsaus. Kaupunkiin rakennettavat yli 640 uutta asuntoa tulevat todella tarpeeseen.

Vaikka en kaupungissa siis asukaan, kesätyö Uudessakaupungissa tuntuu silti seikkailulta.

Ulkopaikkakuntalaisena on helppo aistia kaupungissa vallitseva myönteinen tunnelma. Paikalliset ihmiset ovat aidosti ylpeitä autotehtaan menestyksestä. Kaupungin juhlavuosi puolestaan täyttää kalenterin kesän ajaksi monipuolisella tapahtumatarjonnalla. Pääsen tutustumaan Uuteenkaupunkiin parhaaseen mahdolliseen aikaan.

Kaikkia Suomen kuntia mainostetaan uusille tulokkaille ”kivoina kesäkaupunkeina”. Uskallan silti ennustaa viikon kokemuksella, että Uusikaupunki tulee olemaan tänä vuonna erityisen kiva kesäkaupunki.

Samuel Nyroos
toimittaja