Vapise Suomi

0

”Olympialaiset meni niin kuin meni, mutta kyllä lätkän MM-kisoissa meikäläiset on taas iskussa. Vapise Puola.”

Lapinlahden Lintujen sketsi vuodelta 1992 tuli mieleeni jääkiekon MM-kisoja seuratessa. Mikko Kivisen mainitsema Puola ei ole pelannut lajin korkeimmalla tasolla 15 vuoteen, mutta muista ”pienemmistä” maista on ollut totuttua enemmän riesaa Leijonien menestyshaaveille.
Syitä voi hakea valmennuksesta tai pelaajista, mutta toisaalta juuri tätä on odotettu. Ei siis välttämättä Suomen konttaamista, vaan taso-erojen kaventumista.

Jääkiekossa siirryttiin 16 joukkueen MM-kisoihin vuonna 1998. Tuolloin päätöstä ihmeteltiin, kun pienemmälläkin määrällä nähtiin turhan usein murskajaisia. Nyt vajaat 20 vuotta myöhemmin ratkaisun voidaan todeta onnistuneen.

Toki näissäkin kisoissa Italia nöyrtyi rumasti Venäjälle ja Ruotsille, mutta laittoi toisaalta Slovakian ja Latvian tiukoille. Suomen lohkossa puolestaan kisaisäntä Ranska on sekoittanut pakkaa.

Suomen NHL-tähdistä moni jäi pois kisoista, mutta myös Slovenian ja Norjan kirkkaimmat tähdet puuttuvat. Sveitsi pelaa pääasiassa oman liigan pelaajilla, vaikka silläkin on nykyään kovan luokan pelaajia NHL:ssä. Siitä huolimatta Sveitsi voitti sekä Kanadan että Tšekin ja vei Suomeltakin pisteen.

Urheilulehden artikkelissa vertailtiin nykyistä Sveitsiä 20 vuoden takaiseen Suomeen. NHL-pelaajia on suunnilleen saman verran ja vuoden 2013 MM-kisoissa alppimaa oli peräti finaalissa.

Jos Puola vapisi vuonna 1992, sitä teki moni muukin. Silloin Suomen etukäteen haukuttu joukkue yllätti lähes kaikki ja palasi kotiin hopeamitalit kauloissaan. Ensimmäisen olympiamitalin Suomi voitti jo neljä vuotta aiemmin, mutta juuri noista Prahan vuoden 1992 kisoista alkoi nykyinen menestysputki.

Sveitsillä on kaikki edellytykset nousta Suomen tavoin huippumaiden joukkoon. Siihen ryhmään vain harvalla on ollut asiaa. Jääkiekossa on perinteisesti puhuttu kuudesta suuresta, välillä myös seitsemästä, mutta Slovakian käyrä on vienyt alaspäin.

Vaikka useampi kuudesta suuresta hieman kompuroi näissä kisoissa, etenivät ne kuitenkin kaikki kahdeksan parhaan joukkoon. Kaksi muuta paikkaa menivät juuri Sveitsille sekä Saksalle. Lopulta siis yllätykset jäivät vähäisiksi.

Jääkiekko on edelleen hyvin pieni laji maailmalla. Virallisiin MM-kisoihin osallistui vain 47 maata, kun Bosnia ja Hertsegovina vetäytyi 3. divisioonan kisoista. Näin viimeiseksi jäi Arabiemiraatit, jonka maaliero kolmessa ottelussa oli lohduton 0–44.

Huomattavasti iloisempi asia lajin kannalta on Etelä-Korean nousu korkeimmalle tasolle ensi vuodeksi. Myös olympialaisia isännöivä joukkue ansaitsi paikkansa pelaamalla, toisin kuin Japani vuosituhanteen vaihteessa.

Risto-Matti Kärki
tuottaja