Yrittäjyys tutuksi koulumaailmassa

0

Suomi nousuun työllä, yrittämisellä ja osaamisella. Tämä on hokema, joka on kuultu monissa juhlapuheissa viime aikoina. Päättäjät toivovat, että erityisesti nuoret ottaisivat kopin tästä viestistä.

Työelämä muuttuu koko ajan. Kaikista ei ole yrittäjiksi, mutta yritteliäs asenne, muuntautumiskyky ja rohkeus heittäytyä uuteen ovat asioita, joita tarvitaan jokaisella työpaikalla. Ne ovat ominaisuuksia, joista syntyy paljon puhuttu sisäinen yrittäjyys.

Kouluissa on jo vuosia toteutettu yrittäjyyskasvatusta, kun koululaiset ovat tutustuneet työelämään yrityksissä. Uudessakaupungissa järjestettiin tällä viikolla ensimmäisen kerran Tet-messut, jossa yrittäjät  jalkautuivat kouluun esittelemään toimintaansa. Yrittäjäyhdistyksen polkaisema tapahtuma onnistui hyvin, eikä tapahtuma jää varmasti viimeiseksi. Tapahtuma on koululaisille ja opettajillekin oivallinen tapa päivittää tietouttaan paikallisista yrityksistä.

Uudessakaupungissa on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, niin teollisuuden, kaupan kuin palvelualankin yrityksiä. Monipuolinen elinkeinorakenne lisää kaupungin kasvupotentiaalia ja vetovoimaa.

Viime viikolla julkistetut maaliskuun työllisyystilastot kertovat, että Uudessakaupungissa on nyt töitä tarjolla enemmän kuin aikoihin. Autotehtaan menestys on upeaa, mutta sen työpaikat eivät yksin riitä eivätkä ne sovellu kaikille. Nyt menossa oleva paikallinen nousukausi heijastuu toivottavasti jatkossa myös esimerkiksi palvelualoihin.

Yrittäjyys vaatii rohkeutta. Sen tietää 11-vuotias koruntekijä ja yrittäjä Arvi Martikainen, joka vieraili Uudenkaupungin ensimmäisillä tet-messuilla. Viidesluokkalainen perusti oman toiminimen ja on nyt Suomen Yrittäjien nuorin jäsen. Yrityksellään hän on tienannut rahat omaan hevoseen. Hänen mottonsa sopii esimerkiksi kaikille: vastoinkäymisistä ei pidä lannistua, vaan yrittää uudelleen.