Autonomiset laivat

0

Itseohjautuvien laivojen suunnittelu on herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta. EU:n komissio myönsi vuonna 2012 yhden miljoonan euron määrärahan miehittämättömän kauppalaivan kehittämiseen. Useat logistiikan yritykset tarttuivat heti tilaisuuteen, näiden mukana Rolls Royce. Suomessa Tekes myönsi vuonna 2015 6,6 miljoonan lisärahoituksen Rolls Roycen suunnitelmalle, joka jatkuu nyt suomalaisten yliopistojen tukemana AAWA-projektina.

AAWA-projekti on tähän mennessä julkistanut väliraporttina linjakkaita piirroskuvia itseohjautuvista laivoista, ja keskittynyt autonomisen laivan ja maa-asemien väliseen tietoliikennejärjestelmien kehittämiseen. Tarvittavaa tekniikkaa on kuitenkin jo olemassa, sillä usealla valtiolla on käytössä miehittämättömiä sota-aluksia, lentokoneita ja ohjuksia, joita voidaan operoida jopa valtameren toiselta puolen. Nämä etäohjattavat laitteet ovat sotasalaisuuksia, joita sotaa käyvät ja sen varalle varustautuvat valtiot käyttävät keneltäkään lupaa kysymättä.

Myös siviilipuolella tekniikka on edennyt niin pitkälle, että maailman ensimmäinen miehittämätön kauppalaiva on rakenteilla Norjassa, jossa teknologiayritys Konsberg suunnitteli Yara Internationalille autonomisen aluksen. Ensi vuonna valmistuva m/s Yara Birkeland ryhtyy kuljettamaan lannoitteita Porsgrunnista, Yaran tuotantolaitokselta, Breivikiin ja Larvikiin, aluksi osamiehityksessä ja vuonna 2019 miehittämättömänä. Birkelandin reitti kulkee lähellä tukiasemia ja Norjan merialueella, jossa reitti voidaan rajata varoituspoijuilla muiden vesilläliikkujien turvallisuuden takaamiseksi.

Autonomisten kauppalaivojen liikennöinti maailman merillä on täysin eri asia sekä mittakaavassa että yleisenä turvallisuuskysymyksenä kuin yhden laivan kulkeminen lyhyttä etappiväliä kotimaansa merialueella. Kaikki merenkulkijat ja muut vesillä liikkujat ovat tottuneet siihen, että kauppalaivoissa ylläpidetään merivahtia ja noudatetaan meriteiden sääntöjä. Vahtipäällikön pitää luottaa siihen, että lähistöllä olevat muut alukset toimivat sääntöjen mukaisesti tiukissakin tilanteissa, joissa reagointiaikaa on niukalti. Vahtipäälliköllä on huomattavasti helpompaa tehdä nopeita kurssimuutoksia oman laivan komentosillalta kuin maissa sijaitsevan ohjailukeskuksen operaattorilla, jolla voi olla samanaikaisesti useita aluksia ohjailtavanaan.

Myös merenrantojen sekä vesireittien varsilla sijaitsevat yhteisöt luottavat siihen, että ohitse soljuva laivaliikenne on kontrolloitua sekä turvallista heidän rannoilleen ja vesiliikenteelleen.

AAWA:n tulisikin selvittää, miten oikeuslaitokset, turvallisuus- ja ympäristöviranomaiset, luokituslaitokset ja vakuutusyhtiöt suhtautuvat etäohjattavien alusten liikennöintiin maailman merillä.

Jaakko Varimaa
merikapteeni