Ei se ei ole hullu joka pyytää, vaan se joka maksaa?

0

Jos jossain näkyy kysynnän ja tarjonnan laki, niin vuokra-asuntomarkkinoilla. Muistan hihkuneeni, kun muutin opiskelupaikan perässä Turkuun ja yksiöni vuokra oli vain 400 euroa. Se tuntui helsinkiläisestä käsittämättömältä.

Suomen vapaarahoitteisten asuntojen vuokrasääntely purettiin vaiheittain 90-luvun alkupuolella. Vuokrasääntely on noussut pöydälle tämän jälkeen etenkin pääkaupunkiseudulla.

Yksi vuokrasääntelyä vastustava mielipide on, että se heikentää vuokranantajien motivaatiota ja kykyjä kiinteistön vuokraamiseen ja ylläpitoon. Sääntely saattaa siis johtaa vuokra-asuntojen myymiseen omistusasunnoiksi. Suomen Vuokranantajat ry on sitä mieltä, että sopimusvapaus on toimivien vuokramarkkinoiden edellytys.

Jos sääntely ei ole ratkaisu, niin millä valvottaisiin, ettei ihmisten hätää käytetä hyväksi? Asenteena tuntuu kärjistetysti olevan, että ei meillä Suomessa pääse lähtemään vuokrat käsistä. Olemmehan rehtiä kansaa.

Uusikaupunki on hyvä esimerkki siitä, mitä kysynnän kasvu tekee vuokratasolle. Saadessani kesätyöpaikan paikkakunnalta katselin asuntoja, ja tilanne vaikutti ulkopuolisen silmään kaoottiselta. Vuokra-asuntojen Facebook-ryhmästä vaistosi ihmisten epätoivon.

Keskustelin tilanteesta kaupungin työntekijän kanssa, joka huokaisi myös tilanteen olevan haasteellinen. Kaupungin asuntojen vuokrataso on edelleen edullinen, mutta niitä ei yksinkertaisesti riitä. Yksityisen tahon vuokranantajat saavat niin paljon tiedusteluja asunnoista, etteivät monet vaivaudu edes vastaamaan kaikille. Ei siis ihme, että vapautuvien asuntojen vuokria nostetaan.

Tutustuin myös Uudenkaupungin majoituspalvelujen hintoihin. Olisin saanut huoneen edullisemmin Pariisista. Mieleeni jäi Airbnb-huone Raumalta, jossa sai käyttää keittiötä ”välillä”. Vuokra oli yhtä suuri kuin parvekkeellisessa keskustayksiössäni Turussa. Jos Uudestakaupungista vuokraisi huoneen heinäkuuksi, pitäisi pulittaa yli tuhat euroa.

Toki ymmärrän vuokranantajia ja majoitusyrittäjiä, minäkin haluaisin sijoitukseni olevan mahdollisimman tuottoisa. Uudenkaupungin tilanne pistää kuitenkin miettimään, olisiko jonkinasteiselle vuokrasääntelylle tai -katolle tulevaisuudessa aihetta. Onneksi uudet moduuliasunnot helpottavat tilannetta hieman.

Nelli Lapintie
toimittaja