Hitaasti mutta varmasti

0
Tuomen kukinta on pari viikkoa myöhässä.

Maija Karala

Kasvien kukinta on kylmän kevään vuoksi pari viikkoa tavanomaisesta myöhässä, osoitti Luonto-Liiton kevätseuranta.

Viime viikolla mustikka, käenkaali ja tuomi kukkivat Suomen eteläosissa, mutta Keski-Suomen korkeudella niiden kukinta on vasta alkutekijöissään. Edellisvuosina tähän aikaan kukinta on ollut tähän aikaan täydessä vauhdissa pohjoisempanakin. Pohjoisessa kelit ovat muutenkin melkoisen talviset. Kesälomakautta on Lapissa aloiteltu lumikenkä- ja hiihtovaelluksilla.

Moni on tässä kohdin huolissaan syksyn mustikkasadosta. Ei ole kuitenkaan syytä huoleen, asiantuntijat vakuuttavat. Kukinnan myöhäinen liikkeellelähtö ei tarkoita, etteikö mustikkasadosta voisi tulla tavallinen tai runsaskin, jos pölytys vain onnistuu hyvin. Ainakaan pitkällä kesäkuun puolella ei luulisi olevan vaaraa mustikankukkia tappavista yöpakkasista.

Kevät oli kyllä epätavallisen kolea ja säiltään oikukas, mutta vielä erikoisemmalta sen sai vaikuttamaan kontrasti.

Viime vuosina on saatu nauttia monesta lämpimästä ja aikaisesta keväästä. Ilmastonmuutos aikaistaa keväitä keskimäärin noin päivän vuosikymmenessä, osoittavat Helsingin yliopiston aineistot, joihin on kirjattu eri puiden lehtien puhkeaminen ja muita kevään maamerkkejä vuodesta 1848 saakka.

Sata vuotta sitten kevään ilmiöt, kuten kasvien kukkaan puhkeaminen ja puiden lehtiminen, tapahtuivat tavanomaisena keväänä reilun viikon myöhemmin kuin nykyaikana. Tämä kevät parin viikon viiveineen oli siis vieläkin myöhäisempi. Tällaiset vuodenajat olivat ehkä tyypillisiä 1400-1800-lukujen pienen jääkauden aikaan.

Yksittäiset kummalliset vuodet ovat kuitenkin tavallisia. Suomen luonnonkasvit ovat saaneet tottua rakeisiin, räntään ja myöhäisiin lumikuuroihin. Esimerkiksi koivun lehtien puhkeamisessa voi olla neljänkin viikon vaihtelu kunkin vuoden sään mukaan, osoittavat Helsingin yliopiston havainnot.

Kasveilla ei ole hätää, ja mekin ehdimme nauttia kesän lämmöstä ja kukkaloistosta sitten kun sen aika on. Kunhan säätyyppi vihdoin vaihtuu, saattaa tiedossa olla lämpöinenkin kesä.

Yksittäiset kummalliset vuodet ovat kuitenkin tavallisia.

Juttu löytyy myös 15.6.2017 julkaistusta lehdestä