Kesätöistä rytmiä arkeen

0

Mitä ihmettä sitä kesällä tekisi? Kysymys on varmasti pyörinyt monen nuoren mielessä. Osa nuorista onkin hakenut kesäänsä sisältöä kesätöistä. Itse pääsin kesätöihin toimituksen avustajaksi Uudenkaupungin Sanomiin. Päädyin sinne monen mutkan kautta – onneksi.

Olen aina pitänyt kirjoittamisesta. Viime kesänä päätimme serkkuni kanssa lyödä viisaat päämme yhteen ja kirjoittaa kirjan. Tästä alkoikin pohjaton suunnittelu ja tiedonhaku. Kirjaprojekti on suuri ja aikaa vievä, joten haaveen toteutumiseen on vielä pitkä matka. Tähän mennessä matka on kuitenkin ollut aivan mahtava.

Meillä oli, ja on vieläkin kova vaikuttamisen halu, joten eihän sitä vielä siihen kirjaprojektiin voinut jättää. Serkkuni bongasi eräästä toisesta lehdestä hakuilmoituksen lehden nuorten tiimiin. Kävimme haastattelussa, ja positiivisesti yllättyneinä pääsimme mukaan.

Innostuin toimittajan työstä niin paljon, että ajattelin hakea TET-viikolle (työelämään tutustuminen) Uudenkaupungin Sanomien toimitukseen. Pidin hyvin paljon TET-viikostani, ja niinpä hain myös kesätöitä sieltä. Näin TET-viikon kautta minusta tulikin kesäavustaja paikallislehteen.

Kesätyöt merkitsevät minulle itsenäistymistä, oman rahan ansaitsemista ja vastuuta. Tänä kesänä myös haaveen toteutumista: saan koetella omia rajojani kirjoittamisen suhteen. Omaa rahaa ansaitessa myös sen arvostus kasvaa, ja heräteostokset vähenevät.

Lisäksi arvostan enemmän ja pidän vielä parempaa huolta tavaroista, jotka olen itse ostanut. Vastuu kasvattaa meitä nuoria myös henkisesti, ja valmistaa tulevaan työelämään. Kesätöissä voi myös tutustua erilaisiin ammatteihin: se varmasti herättää ajatuksia ja voi auttaa tulevassa ammatin valinnassa.

Minulla on mahdollisuus työskennellä kotona – ratkaisu oli aluksi hieman jännittävä, sillä joudun keskittymään enemmän työn ja vapaa-ajan erottamiseen. Hetken totuttelun jälkeen ratkaisu osoittautuikin hyväksi.

Inspiraation iskiessä tietokone on lähellä, eikä pyjama ole este. Lisäksi tauon voi halutessaan viettää vaikkapa lenkkeillen tai nauttien jäätelöstä. Töihin ryhtyessäni en voi kuitenkaan odotella inspiraatiota. Tietokoneen eteen vain täytyy istua, jotta hommat etenisivät.

Uudessakaupungissa nuorten kesätyötilanne on tänä kesänä varsin hyvä, joten toivottavasti olet löytänyt oman kesäduunisi. Aurinkoisia päiviä kesätyön parissa!

Jasmin Jussila
toimituksen kesäavustaja20