Markkinatapahtumasta kaupunkifestariksi

0

Merefesti on kohta kolmekymppinen. Tulevana viikonloppuna Uudenkaupungin alkukesän perinteistä kansanjuhlaa vietetään 28. kerran. Tapahtuman perusluonne on säilynyt alusta asti samanlaisena, vaikka järjestelyvastuu onkin vuosien aikana vaihtunut.

Viimeistään Merefesteillä kaupunki on herännyt talviunestaan, ravintoloiden terassit täyttyvät ja väkeä on liikkeellä tavanomaista viikonloppua enemmän. Yhteisöllisyys on syntynyt luonnostaan, sillä kesän aloitustapahtumaan osallistuminen on perinne niin nykyisille kuin entisille uusikaupunkilaisille.

Tapahtumaan on toivottu usein uusia tuulia, ja nyt niitä sitten on luvassa enemmän kuin koskaan koko tapahtuman historian aikana. Markkinatyyppinen tapahtuma muuttuu kertaheitolla kaupunkifestivaaliksi, mikä on etukäteen herättänyt niin kiitosta kuin kritiikkiäkin. Minifarmi & kukkamessut -tapahtumaa luotsannut Jarno Ihala päätti tarttua haasteeseen, ja koordinoi nyt täysin uudistettua Merefestiä.

Tapahtumapaikka keskittyy tänä vuonna selkeästi rajatulle alueelle, joka käsittää makasiiniravintoloiden puoleisen osuuden Kaupunginlahden rannasta. Alueelle on maksullinen sisäänpääsy, joka on suurin muutos ja myös eniten arvostelua herättänyt asia.

Uudessa konseptissa pääsylipun vastineeksi saa erilaista ohjelmaa pomppulinnoista tunnettujen muusikkojen esiintymisiin. Kaupunki on tapahtumassa mukana 400-vuotisjuhlavuoden ohjelmalla eli erityisesti nuorisolle suunnatulla Ellinooran konsertilla.

Uudistunut Kaupunginlahti rantaravintoloineen tarjoaa entistä mahtavammat puitteet kaupunkifestivaalille. Merefesteillä on arvioitu käyvän noin 15 000 kävijää. Tänä vuonna tapahtuma alkaa jo perjantai-iltana ja päättyy sunnuntaina. Sääennusteet lupaavat vaihtelevia säitä, mutta niihinhän on Merefesteillä ja Suomen kesässä totuttu.

Uusia tuulia on luvassa nyt enemmän kuin koskaan koko Merefestin historian aikana.