Merefesti vedenjakajalla

0

Viime viikonlopun Merefestejä hemmoteltiin loistavalla säällä. Auringonpaiste ja pouta ovat asioita, josta moni festarijärjestäjä olisi valmis maksamaan, mutta niitä ei saa rahalla.

Sään sijaan tänä vuonna Merefesteillä puhutti tapahtuman uudistuminen. Konseptin uudistuminen markkinapainotteisesta kotiseututapahtumasta kaupunkifestariksi on hyvä idea. Sen sijaan alueen rajaaminen Kaupunginlahden toiselle rannalle ja maksullinen sisäänpääsy puhuttivat sekä etu- että jälkikäteen.

Harva taisi antaa palautetta suoraan järjestäjälle, mikä on harmi, sillä vain sillä tavoin on mahdollista vaikuttaa tapahtuman tulevaisuuteen. Selän takana ja somessa pauhaaminen eivät ole parhaita mahdollisia tapoja kertoa palautteesta.

Fakta on, että ilman tapahtuman keväällä vastuulleen ottanutta yrittäjää Merefestin historia olisi todennäköisesti päättynyt tähän vuoteen. Tekohengittämällä tapahtumaa on vaikea pitää pinnalla. Uudistumista on toivottu kauan, ja nyt se toteutui kertaheitolla.

Tapahtuma ei flopannut, vaikka kritiikkiä tuli, mikä on myös hyvä merkki. Se osoittaa, että Merefesti ei ole Uudellekaupungille ja uusikaupunkilaisille yhdentekevä. Kaikki palaute ei suinkaan ollut huonoa.

Vuosien aikana erinäisissä pöydissä on pohdittu, miten tapahtumaa pitää uudistaa, mutta vapaaehtoisia ei ole kovin paljon ilmoittautunut. Yrittäjäpohjalta toimivan promoottorin tarttuminen ideaan takasi tapahtumalle jatkuvuuden.

Tämän vuoden tapahtuma oli iso askel uudelle aikakaudelle. Tästä on hyvä jatkaa, ja uudet ideat ovat tervetulleita. Monet ovat esittäneet, että tapahtuman maksullinen osuus rajattaisiin iltaan, mitä kannattaa pohtia.

Viime vuonna Merefesteillä oli uutena tapahtumana ruokatori. Tapahtuman laajentaminen torille toisi elävyyttä katukuvaan, ja palvelisi myös keskustan yrittäjiä.
Torille saatiin tänä keväänä uusi leikkipuisto ja myöhemmin mahdollisesti myös kiinteä esiintymislava. Kaupunki järjestää siellä lauantaisin ohjelmallisia Tul toril -tapahtumia, ja yhteistyö kaupungin, yhteisöjen ja yhdistysten kanssa avaisi uusia mahdollisuuksia.

Tapahtuman ohjelmassa oli alkuvuosina merellisiä elementtejä veneiden kauneuskilpailuista saaristopurjehduksiin. Olisi hienoa, jos tämäkin ulottuvuus palaisi tapahtumaan. Yhteisöllisyys on tapahtuman voimavara jatkossakin. Jonkinlainen kaikille avoin keskustelutilaisuus Merefestin tulevaisuudesta voisi olla paikallaan.

Merefesti on olennainen osa Uudenkaupungin kesää. Ensi vuonna kaupungissa asuu paljon uutta väkeä, jolla ei ole käsitystä tapahtuman historiasta, mutta festivaali lähellä kotinurkkia kiinnostaa varmasti.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja