Päivämatkailu on helppoa, halpaa ja trendikästä

0

Lomakausi on hyvässä alussa, ja säätkin muuttuvat ennusteiden mukaan kesäisiksi tällä viikolla. Uudessakaupungissa ja lähiseuduilla on helppo harrastaa päivämatkailua. Siitä puhutaan maailmalla matkailun megatrendinä.

Day-tripperit eli päivämatkailijat haluavat välttää ympäristöä kuormittavaa lentämistä ja valitsevat kohteita, joihin voi mennä kotoaan vaikkapa linja-auton kyydissä tai pyöräillen. Matkan varrella voi nauttia omia eväitä tai retken päätteeksi voi nauttia lähiruokaa paikallisessa ravintolassa. Jotkut arvostavat sitä, että yöksi pääsee omaan sänkyyn nukkumaan.

Uudessakaupungissa on monia mielenkiintoisia paikkoja, joihin pääsee jopa kävellen. Yksi tällainen on Hiunjärven retkeilyalue, jota Uudenkaupungin ympäristöyhdistys on nyt lähdössä kehittämään.

Myös merelliset kohteet, kuten Isokari, ovat Uudessakaupungissa helposti saavutettavissa. Täällä voi hypätä kaupungin keskustasta veneen kyytiin ja osallistua matkan aikana tietokilpailuun. Missään muualla maailmassa ei taatusti ole risteilyä, jonka aikana matkailijat kuuntelevat yhdessä Yle radio Suomen perinteisen Merisään.

Suomessa harvinaisia ovat myös Uudessakaupungissa järjestettävät hylkyretket. Niissä voi tutustua paitsi purjelaivojen hylkyihin myös seudun merenkulun historiaan.

Kaupunki- ja kotiseutumatkailusta saa enemmän irti osallistumalla matkailuoppaiden vetämille retkille. Pyöräretkiä on kerran kuukaudessa kaikkina kesäkuukausina ja kävelykierroksia järjestetään heinäkuussa.

Lähimatkailun etuna on, että suunnitelmia voi tehdä hetken inspiraatiosta. Jos aamulla sataa, voi suunnistaa museoon tai taidenäyttelyyn ja kun päivä paistaa, voi vaeltaa opastetulla luontoreitillä tai varata matkan merelle.

Jotkut arvostavat sitäkin, että yöksi pääsee omaan sänkyyn nukkumaan.