Pore-rahat vauhdittavat liikennehankkeita

0

Uusikaupunki on saanut lyhyen ajan sisällä isoja myönteisiä rahoituspäätöksiä liikennehankkeisiinsa. Viimeksi tällä viikolla Liikennevirasto myönsi kaupungin kahden risteyksen parantamiseen 350 000 euroa. Kunnostuksen kohteena ovat Laivanrakentajantien ja Raumantien risteys sekä Laivanrakentajantien ja Rantakadun risteys.

Liikennejärjestelyjen uudistamisessa ei ole aikaa vitkastella, sillä liikennemäärät alueella kasvavat autotehtaan kasvun myötä koko ajan. Uusilla järjestelyillä liikennettä saadaan sujuvoitettua ja myös turvallisuutta parannettua.

Tärkein vaihe on suunnittelu, jossa ei ole syytä hätiköidä, jotta saadaan kerralla valmista. Suunnittelu voidaan rahoituspäätöksen vauhdittamana aloittaa välittömästi.

Rakennemuutoksen vauhtia kuvastaa hyvin muutaman viikon takainen Liikenneministeriön esitys Uudenkaupungin radan sähköistämisestä. Tätä uutista ei olisi vielä vuosi sitten kukaan osannut veikata toteutuvaksi, vaikka asiasta on paljon keskusteltukin.

Radan sähköistäminen tulee mahdolliseksi valtion myöntämien pore-rahojen ansiosta. Uudessakaupungissa uutinen otettiin ilolla vastaan, mutta hyvin nopeasti nousi esiin huoli hankkeen vaikutuksista Kaupunginlahden maisemaan ja turvallisuuteen.

Liikennevirastosta vakuutetaan, että sähköistys ei tee radasta vaarallista eikä sitä tarvitse erikseen suojata. Näkymät yli Kaupunginlahden siis säilyvät, mutta hieman maisema muuttuu, kun sähkölinjoja rakennetaan ja puitakin joudutaan kaatamaan. Se ei liene suuri uhraus siitä, että kaupungin junaliikenne saadaan sähköistyksen ansiosta elvytettyä – mahdollisesti jatkossa myös henkilöliikenteen osalta.

Uusikaupunki ei sijaitse valtaväylän varrella, ja säännöllinen henkilöliikenne junaradalla olisi iso mahdollisuus myös matkailulle.

Tärkein vaihe on suunnittelu, jossa ei ole syytä hätiköidä.