Risuja ja ruusuja

0

Huonon palautteen antaminen on jostain syystä paljon helpompaa kuin kehuminen. Sen voi usein huomata silmäilemällä esimerkiksi tämän lehden tekstiviestipalstaa. Jos kaikki sujuu hyvin, ollaan hiljaa ja tyytyväisiä. Mikäli jokin menee pieleen, annetaan sen kuulua.

Tänä kesänä eri puolilla Suomea järjestetään jälleen tuhansia kesätapahtumia, joista vähintään joka toisessa olisi parantamisen varaa. Tai niin ainakin saa kuulla, vaikka ei olisi itse paikalla ollutkaan.

Viime viikonlopun Merefestin onnistumisesta en osaa sanoa, sillä olin paikalla vain perjantai-iltana. Toki väkeä olisi voinut olla enemmän, mutta ainakaan ei tarvinnut jonottaa mihinkään ja Aksel Kankaanrannan laulua oli mukava kuunnella.

Lauantaina matkustin Helsinkiin Sideways-festivaaleille, jotka ilokseni oli tänä vuonna järjestetty erinomaisesti. Muistissa oli viime vuoden surkea keli, karmeat jonot sekä kahden lavan läheisyys. Jopa ne hienot keikat jäivät vähän varjoon, kun puhe kääntyi vuodentakaiseen tapahtumaan.

Yhdelle kesän pahimmalle myrskylle ei yksi festivaalijärjestäjä voi mitään. Sateista päästiin kuulemma eroon Moskovan olympialaisissa vuonna 1980, mutta kenties on kuitenkin parempi, että ihminen ei hallitse säätä. Myös vessajonot kuuluvat kesätapahtumaan, mutta jos kahdella viereisellä lavalla soitetaan yhtä aikaa bluesrockia ja metallia, voi päätellä kumman ääni kuuluu paremmin.

Viime lauantaina Teurastamon alueelle oli ahtautunut 8 000 ihmistä, mutta en tuntenut missään vaiheessa oloani tukalaksi. Kaikki näkemäni keikat olivat hyviä ja tänä vuonna sääkin suosi. Ehkä se loppuillasta syömäni hampurilainen ei ollut kymmenen euron arvoinen, mutta toisaalta valinnanvaraa olisi ollut.

Kävin viime viikolla katsomassa myös jalkapalloa. Suomen ja Liechtensteinin välinen ottelu oli muutenkin tuskaista katseltavaa ja kaiken kruunasi pitkä kioskijono.

Tauon alkaessa olin noin 40 metrin päässä lihapiirakasta ja tauon loputtua matkaa oli vielä parikymmentä metriä. Tässä vaiheessa päätin luovuttaa ja palata paikalleni. Hieman kadehdin eväiden kanssa katsomoon myöhässä saapuneita. Heille jäi ainakin hyvä maku suuhun, jollaista ei ottelusta muuten irronnut.

Monissa urheilutapahtumissa ja festareilla käyneenä voinkin todeta, että kaikki lähtee perusasioista. Kun ihminen saa ruokaa ja juomaa ja pääsee halutessaan vessaan, on syytä olla tyytyväinen. Siihen päälle musiikkia, teatteria, urheilua tai muuta viihdettä, ja kaikki on hyvin. Kunhan ei tarvitse maksaa liikaa.

Suomen jalkapallomaajoukkueen peliesityksiin ei silti voi vaikuttaa.

Risto-Matti Kärki
tuottaja