Suomenruusu

0
Lapsena minulla oli haave talosta, jonka pihalla kasvaisi jaloja lehtipuita, sireeni ja juhannusruusu. Kun löysimme nykyisen kotimme, haave toteutui lähes täydellisesti. Vain juhannusruusu puuttui.Monien muiden nuortenparien tavoin meillä ei juuri ylimääräistä rahaa ollut. Vanhan talon remontit ja lapsiperheen arki pitivät huolen siitä, että kaikki ostokset piti harkita tarkkaan. Niinpä vanha, vehreä piha sai olla. Myös ilman sitä ruusupensasta.

Kerran ollessani koirien kanssa lenkillä, huomasin maantien ojassa pari pientä, villiintynyttä juhannusruusun taimea. Siinä hiekkaisessa maassa, kaukana kaikesta asutuksesta kukkivat ne täynnä upean tuoksuisia kukkia. Ehkä paikalla oli joskus ollut talo, josta jäljellä oli enää pihapiirin juhannusruusu.

Seuraavana päivänä otin iltalenkille koirien lisäksi mukaani kuokan ja muovipussin. Yksi sitkeän piikikkäistä ruusun taimista muutti näin meidän pihan kukkapenkkiin.

Tästä on nyt aikaa noin 20 vuotta. Tänä aikana pieni taimi on kasvanut suureksi pensaaksi, jopa niin, että sen kasvua on joka vuosi pakko rajoittaa aika radikaalisti puutarhasaksien ja lapion avulla.

Ja joka vuosi, näin juhannuksen tienoilla, pensas täyttyy suurista tuoksuvista kukista. Mutta tänä vuonna pensaan kukinto on ollut aivan poikkeuksellista. Osa oksista laahaa jo maata valtavan kukkamäärän painosta. Saman ilmiön olen havainnut muuallakin. Ilmeisesti viileä kevät ja kesä ovat sopineet juhannusruusuille erinomaisesti. Sisukas kasvi joka suhteessa siis.

Juhannusruusua kutsutaan suomenruusuksi sekä Ruotsissa että Englannissa. Virallista syytä tähän en tiedä. Yksi selitys voi olla se, että juhannusruusu on erittäin yleinen koko Suomessa Lappia myöden.

Kuten niin monet muutkin puutarhakasvit, aloitti juhannusruusukin valloituksensa eteläisen Suomen kartanopuutarhoista 1800-luvun alkupuolella. Vähitellen ruusujen kasvatus sai jalansijaa myös tavallisen kansan keskuudessa ja 1900-luvun alussa juhannusruusun saattoi löytää jo vaatimattomammankin asumuksen pihasta. Helppohoitoinen ja helposti leviävä kasvi oli sitä pientä luksusta, johon kaikilla oli varaa. Eipä ihme, että rakastetuissa Suomifilmeissä juhannusruusu esiintyi usein huumaavien kesäöiden ja romantiikan tulkkina.

Myös kasvin sitkeässä kasvutavassa on jotain hyvin suomalaista. Ankarasta ilmastosta huolimatta sisukas kasvi selviää kovistakin talvista ja puhkeaa hetkellisesti loistavaan kukkaan.

Nimitys suomenruusu sopiikin juhannusruusulle erinomaisesti. Olenkin aika varma siitä, että jos tänä päivänä pitäisi äänestää 100-vuotiasta Suomea parhaiten kuvaava puutarhakasvi, olisi juhannusruusu se ykkönen.

Maija Ala-Jääski

toimittaja