Vastuutonta, tuomittavaa ajattelemattomuutta

0

Uudenkaupungin torilla oleva lasten leikkikenttä uudistettiin muutamia viikkoja sitten. Leikkikenttä sai mm. uudet leikkivälineet. Yksi uusista leikkivälineistä on hauska ”hissi”, joka on erityisesti lasten suosiossa. Juhannussunnuntaina eräs äiti onneksi huomasi hissin alla lasinsirpaleita. Rikottujen lasipullojen sirpaleet oli aseteltu maahan ja niitä peitelty hiekalla. Maanantain-aamulla kaupungin puisto-osaston henkilökunta kävi haravoimassa leikkikentän hiekkaa ja poisti loput lasinsirpaleet.

Toivottavasti lasinsirpaleiden asettelija toimi vain perin ajattelemattomasti, ei tarkoituksella. Jos pullojen rikkojalla oli selkeä tarkoitus vahingoittaa lapsia, on jokaisen syytä olla todella huolissaan tuollaisesta julmuudesta. Teko on yksiselitteisesti tuomittava.

Laki sanoo, että mikäli henkilö tekee toiselle ruumiillista väkivaltaa taikka ilman tällaista väkivaltaa vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, katsotaan teko pahoinpitelyksi. Ja ruumiillisen väkivallan tekeminen ei edellytä syntyväksi terveysvahinkoa, vaan riittää, että kyseessä on teko, joka loukkaa teon kohteen ruumiillista koskemattomuutta.

Se, että sirpaleet olisivat voineet vahingoittaa lapsia, saa teon tuntumaan erityisen julmalta. Ajattelemattomuutta sirpaleiden asetteleminen ja peittely eivät voi olla, koska jokainen ihminen ymmärtää, mitä terävät lasinsirpaleet voivat tehdä pienelle lapselle. Teko kertoo tekijän välinpitämättömyydestä, julmuudesta ja suuresta tyhmyydestä.

Toivottavasti tämä käsittämätön teko ei kerro yleisemminkin ihmisten välinpitämättömyyden lisääntymisestä.

Jos pullojen rikkojalla oli selkeä tarkoitus vahingoittaa lapsia, on jokaisen syytä olla todella huolissaan tuollaisesta julmuudesta.