Asennekysymys

0

Kuulen oikeastaan joka ikinen päivä valitusta ja kiukuttelua. Myönnän, valitan usein itsekin, mutta yritän kovasti päästä siitä eroon. Kuulen valitusta huonosta säästä, huonosta vaatetilanteesta, liian kiharoista hiuksista, kiireestä ja mistäköhän vielä. Niin, ainakin bikinivartalosta tai siis siitä, kun sellaista ei ole.

Kaikki edellä mainitut asiat ovat kiinni asenteesta, jolla ne kohtaa. Vesipisaratkin voivat olla kauniita, jos niitä osaa katsoa arvostaen luontoa ja sen muuntautuvuutta. Kuivilla alueilla sade onkin odotettu, ilon asia. Olet vain onnekas, jos et joudu satoja vaatekappaleita kantamaan mukanasi. Valinnan vaikeuskaan ei ole niin suuri, joten aamut luultavasti sujuvat nopeammin ja lisäksi säästät luontoa.

Miksi kaikilla edes pitäisi olla suorat hiukset? Kiharat tuovat hiuksiin ilmavuutta ja saavat ne näyttämään paksuilta ja tuuheilta. Itse ainakin rakastan kiharoita.

Oletko muuten koskaan miettinyt, miten ihanalta pieni kiire tuntuu? Aika kuluu nopeammin, ja pienen paineen alla saat tehtäviä hoidettua tehokkaammin. Kunhan et siirrä niitä myöhemmäksi aiheuttamaan lisää kiirettä. Tylsääkään pienen kiireen keskellä ei varmasti tule.

Pihalla tätä tekstiä kirjoittaessani siskoni oli aikeissa lähteä kaverinsa luokse. Pihaamme ympäröi aita, sillä perheeseemme kuuluu myös koira. Aidatussa pihassa tunnetusti on portti, ja meillä se on hieman tiukempaa sorttia. Siskoni yritti avata porttia hieman liiankin voimakkaasti, ja lopuksi luovutti huutaen minulle miten se on ”maailman surkein portti”. Tokaisin siihen, että ”se on oikeastaan asennekysymys”. Portin saa kyllä helposti avattua, mikäli osaa oikean tekniikan, eikä ole liian vauhdikkaasti lähdössä. Se pakottaa sinut rauhoittumaan edes hetkeksi kovankin kiireen keskellä. Siskoni sitten palasikin rauhoittuneena portin luokse ja kappas – portti aukesi helposti.

Maailmassa on isoja ja vakavia ongelmia, joten ei kannata valittaa niistä pienimmistä. Meillä on asiat hyvin, ja meidän pitäisi oppia nauttimaan siitä. Monet suomalaisten valitusten aiheista ovat turhia, ja ne voisi kääntää hyviksi ja kauniiksi asioiksi. Ajattelemalla positiivisesti, luot myös ympärillesi positiivista ilmapiiriä. Elämän ylämäetkin tuntuvat kummasti loivemmilta, kun pyrit katsomaan vaikeaa asiaa haasteena, ja etsimään siitä positiivisia puolia.

Bikinivartaloon vielä palatakseni: Olemme jokainen oman mallisia, eikä kehomme pitäisi olla häpeän tai valituksen aihe. Eräs viisas ihminen ihmetteli kerran, että miksi ihmiset valittavat siitä, miten oma vartalo on niin kaukana bikinivartalosta. Sen kun vedät bikinit päälle ja lähdet rannalle!

Jasmin Jussila

toimituksen kesäavustaja