Kirjallisuusviikko kuuluu kesään

0

Kustavissa Volter Kilpi -viikko käynnistyi eilen keskiviikkona ja jatkuu aina sunnuntaihin asti. Tänä vuonna kirjallisuusviikon teema on Pitäjän pienempi Volter Kilven saaristolaissarjan toisen osan mukaan.

Kirjallisuusviikko on jo kauan kuulunut kiinteästi Kustavin, Vakka-Suomen ja Varsinais-Suomen kesään. Tänä vuonna se järjestetään jo 18. kerran. Viikko on tänä vuonna osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kirjallisuusviikon taiteellinen johtaja Juha Hurme luonnehtii tämän vuoden viikkoa teemansa perusteella kaikenlaisten ihmisten yhteiseksi juhlaksi, jossa esitetään monin leppoisin ja viisain keinoin oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman vaatimus.

Kirjallisuusviikon ohjelma koostuu yleisöluennoista, teatterista, konserteista sekä poikkitaiteellisesta oheisohjelmasta. Kustavissa nähdään ja kuullaan viiden tapahtumapäivän ajan kiinnostavia luennoitsijoita ja esiintyjiä. Ohjelmistossa on myös aikaisemmilta vuosilta tuttu tietokirja.fi-päivä, jolloin tunnetut tietokirjailijat käsittelevät vuoden teemaa tietokirjojen kautta. Ja uusi tulokas kesän teatteriohjelmistossa on Oklahoman Ulkoilmateatteri.

Volter Kilpi syntyi Laupuksen Pietilässä 12.12.1874. Hänen saaristosarjan ensimmäinen osa ja sen pääteos Alastalon salissa ilmestyi vuonna 1933 ja seuraavana vuonna ilmestyi Pitäjän pienempiä. Saaristosarjan päätösteos, Kirkolle, ilmestyi vuonna 1937 ja syvähenkinen mietekirja Suljetuilla porteilla sitä seuraavana vuonna.

Kilven kieli haastaa lukijaa. Se on hyvin hidasta, monipolvista sekä ilmaisultaan ja kielikuviltaan rikasta. Hänen Alastalon salissa -teosta on usein pidetty kaikkien aikojen parhaana suomalaisena romaanina.

Viikko on tänä vuonna osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.