Moni pitää tankojuoppoutta hyväksyttävänä

0

Liikenneturvan kyselyn mukaan suomalaisautoilijoita pelottavat eniten liikenteessä rattijuopot ja vaarallisesti ohittavat kuljettajat. Ärsyttävimpiä ovat puolestaan ohittelijat ja takapuskurissa roikkuvat. Huolestuttavaa on, että jopa kolmasosa kuljettajista myöntää ärsyyntyneenä ottavansa joskus tavallista suurempia riskejä.

Liikenneturvan mukaan nyky-Suomessa asenteet ovat vahvasti rattijuopumusta vastaan. Liikenneturva on voimakkaasti kampanjoinut nuorille, että kaveria ei kannata päästää humalassa rattiin. #Rohkee ei päästä kaveria kännissä tai aineissa rattiin, todettiin festivaalikesän alettua.

Vaikka humalassa autoilu on suurimman osan mielestä jyrkästi tuomittavaa, ei ”maistissa” pyöräilyä katsota yhtä pahasti. Liikenneturvan kyselyn mukaan viimeisen viiden vuoden aikana useampi kuin joka neljäs (28 prosenttia) on polkenut humaltuneena. Hyväksyttävänä tankojuoppoutta pitää jopa 42 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Rattijuopumuksista saa lukea valitettavan usein myös Uudenkaupungin Sanomista, mutta humalassa pyöräilevistä ei juuri koskaan. Tutkimuksen mukaan kuitenkin joka kolmannessa henkilövahinkoon johtaneessa pyöräilytapaturmassa oli mukana alkoholi. Tyypillinen tapaturma-ajankohta on viikonloppuyö.

Jos ärsyyntynyt tai humalainen autoilija ottaa liikenteessä riskejä, sitä tekee varmasti myös pyöräilijä. Melko usein myös kypärä on unohtunut, kun on lähdetty viettämään iltaa terassilla.

Kauniita kesäiltoja on toivottavasti luvassa vielä paljon, joten humalaisia pyöräilijöitäkin liikkuu. Kaveria ei saa missään nimessä päästää humalassa auton rattiin, mutta myös pyöräilevän kaverin ajokunnosta saa olla huolissaan.

Joka kolmannessa henkilövahinkoon johtaneessa pyöräilytapaturmassa oli mukana alkoholi.