Arvovaltaisia vieraita Uudessakaupungissa

0

Alkava viikko on Uudessakaupungissa erityinen. Harvoin kaupungissa on muutaman päivän välein niin isoja ja merkittäviä tapahtumia kuin tällä viikolla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailu ja kansalaistapaaminen tuovat vipinää Pakkahuoneen torille keskiviikkona. Puolitoista vuotta sitten Niinistö vieraili Laitilassa, ja presidentti veti paikalle silloin tuhansia ihmisiä.

Valtakunnan päättäjien vierailu jatkuu perjantaina, kun kaupunkilaisten tavattavissa Pakkahuoneella on puolestaan oikeusministeri Antti Häkkänen.

Torstaina järjestettävä sotilasvala tuo arviolta 2000–2500 vierailijaa kaupunkiin. Tilaisuus on avoin kaikille. Mukaan on kutsuttu erityisesti sotiemme veteraanit, sotainvalidit ja lotat. Sukupolvien kohtaamisen tekee erityisen vaikuttavaksi se tosiasia, että veteraanien joukko harvenee koko ajan.

Arvovaltaisia vieraita Uudessakaupungissa oli myös viime viikolla ensimmäistä kertaa järjestetyssä Rauhan symposiumissa, joka sai erinomaisen vastaanoton. Uudessakaupungissa kesäasukkaana pitkään viihtynyt itävaltalaisprofessori Wolfgang Lutzin ideasta syntynyt symposium saa jatkoa tulevina vuosina. Neljän vuoden kuluttua vietetään vuonna 1721 solmitun Uudenkaupungin rauhansopimuksen 300-vuotisjuhlaa.

Ilahduttavaa oli, että ensimmäisenä päivänä Crusellin sali oli täynnä kuulijoita, perjantaina osanotto oli vähäisempää. Järjestäjät voivat pohtia, riittääkö ”välivuosina” yksipäiväinen tapahtuma.

Symposiumissa puheenaiheeksi nousi naisten tärkeä merkitys rauhantyössä, ja järjestäjät ottivat varmasti tästä kopin tulevien vuosien puhujalistaa suunnitellessaan. Myös nuorten näkökulma olisi tervetullut niin puhujakaartissa kuin yleisössäkin.

Presidentin vierailu ja sotilasvala liikuttavat tuhansia ihmisiä.