Hävikkiruoka hyötykäyttöön

0

Uudessakaupungissa ja koko seudulla menee tällä hetkellä monilla mittareilla mitattuna paremmin kuin aikoihin. Hyvien uutisten keskellä unohtuu helposti, että kaikilla ei suinkaan mene taloudellisesti hyvin. Köyhyys koskettaa eri väestöryhmiä myös Vakka-Suomessa.

Seutukunnassa asuu lapsiperheitä, joiden elämää varjostaa huoli toimeentulosta ja vanhemmat joutuvat miettimään, mistä löytyvät rahat ruokaan. Vakka-Suomen kuntien hyvinvointitilinpäätöksessä kävi ilmi, että lapsiperheiden köyhyys on kasvanut ja sen arvioitiin syventyvän entisestään. Viime vuonna tehty selvitys kertoi, että myös yli 65-vuotiaiden toimeentulotukea saavien määrä on kasvussa.

Paljon kiitosta saanut hyvinvointineuvola ja lapsiperheiden tukiperheet tekevät erittäin arvokasta työtä, mutta myös yksittäiset ihmiset ja yritykset voivat kantaa kortensa kekoon. Ravintola Pooki on aloittanut tällä viikolla yhteistyön vähävaraisten ja kriisin kokeneille lapsiperheille apua tarjoavan Hope-yhdistyksen kanssa (US 22.8.)

Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevat lapsiperheet saavat viikon ajan hakea ravintolasta yli jäänyttä ruokaa. Konsepti on saanut hyvää palautetta Turussa, ja Vakka-Suomessakin jo 30 perhettä on ilmoittanut lähtevänsä mukaan toimintaan.

Hyötyjiä ovat niin lapsiperheet kuin ravintolakin. Ruoka-avun saaminen ei ole häpeällinen asia, mutta häpeällistä on se, miten paljon Suomessa syntyy ruokahävikkiä. Maa- ja metsätalousministeriön kokoaminen tietojen mukaan ravitsemusalan ruokahävikki on vuosittain 10–15 prosenttia ruoasta. Laskennassa ovat mukana kotitaloudet, teollisuus, kauppa ja ravitsemispalvelut.

Ruokahävikin pienentäminen on myös ekoteko. Toivottavasti vastaavanlainen toiminta leviäisi laajemmin tälle seudulle. Joissakin Suomen kunnissa on kokeiltu koulujen ylijäämäruoan myymistä edullisesti eläkeläisille ja työttömille.

Lapsiperheiden köyhyys on kasvanut Vakka-Suomessa.