Kuntaliitoskeskustelulla nihkeä vastaanotto

0

Elinvoimainen Vakka-Suomi -seminaarissa pari viikkoa sitten esitetty ajatus kuntaliitoskeskustelun avaamisesta ei suuremmin sytytä kunta- ja luottamushenkilöjohtajia. Seminaarissa puhuneen tutkija Timo Aron mielestä suurkaupungistuminen on megatrendi, ja pienten kuntien tulevaisuus voidaan turvata Vakka-Suomen kaltaisissa seutukunnissa ainoastaan kunnat yhdistämällä.

Uudenkaupungin Sanomat kysyi alueen kuntajohtajien sekä valtuuston ja hallitusten puheenjohtajilta mielipidettä asiasta (sivu 8).

Uudessakaupungissa ilmapiiri liitoskeskustelulle on myönteisempi kuin muualla. Kaupunginjohtaja Atso Vainio ja valtuuston puheenjohtaja Heikki Wala kannustavat ennakkoluulottomaan ajatteluun. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaana Vasama toteaa, että Vakka-Suomi jää helposti isojen jalkoihin, ja kaikenlainen keskustelu yhteistyöstä ja alueen kehittämisestä on positiivista.

Laitilaa lähes 25 vuotta luotsannut Jukka Alkio ja uusi kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen olivat kaupunkinsa luottamushenkilöiden kanssa samoilla linjoilla: yhteistyötä tarvitaan, mutta liitoksiin ei ole tarvetta. Pyhärannan kunnanjohtaja Matti Muukkonen toivoo kuntaliitoksen sijaan nykyistä parempaa yhteistyötä.

Väkimäärältään Vakka-Suomen kolmanneksi suurimman kunnan Vehmaan pomo Ari Koskinen uskoo, että myös pieni voi olla tehokas.

Yhteistyön merkitys tuodaan esille kaikissa vastauksissa. Uusille avauksille on tarvetta asuntojen, liikenneyhteyksien, koulutuksen ja muidenkin palvelujen rakentamisessa.

Vakka-Suomen väkiluku on kasvanut kesäkuun loppuun mennessä lähes 400 henkilöllä, ja osansa siitä ovat saaneet kaikki kunnat.

Elinvoimaa virtaa Vakka-Suomeen vauhdilla ja valtuustosaleissa tehtävillä strategisilla päätöksillä on vaikutusta siihen, miten ihmiset saadaan juurtumaan tänne.

Vakka-Suomen väkiluku on kasvanut lähes 400 henkilöllä.