Oma tönö kullan kallis

0

Vanhan talon ostaminen on kuin koiranpennun ottaminen. Molempiin pitää sitoutua. Molemmista pitää huolehtia. Niin tekee kunnon ihminen.

Talovanhukseen ihastuessasi mieti mahdollisuuksiasi hoitaa sitä. Se tulee tehdä ennen kuin haaveilu mustaviinimarjamehun keittämisestä ja villasukilla tassutelusta puisella lattialla saa yliotteen.

Varaudu siihen, että viisi tuhatta euroa vuodessa on vain näyttää, kun vanhaa taloa ja sen pihapiiriä pidetään hyvässä kunnossa. Peruskorjaus nielee kymmeniä tuhansia, jollei ihan kuusinumeroistakin summaa.

Vanha talo on pohjaton kaivo – se vaatii paitsi rahaa myös paljon työtä. Katseet kohdistuvat usein perheen miespuoliseen. Rouva haluaa idyllin, ja herra saa luvan loihtia sen. Olosuhteet pikaiselle erilleen kasvamiselle ovat poikkeuksellisen suotuisat, ellei vasara pysy tiiviisti kädessä.

Ennen kuin kirjoitat nimeäsi kauppakirjaan, ota selvää, mitä remontteja vanhaan taloon on tehty. Onko ikkunat uusittu tai vanhat kunnostettu?

Entä katto. Vesikourut ja rännit. Miten on salaojituksen laita. Jos vanhassa talossa on kellari, se on usein tarkoitettu lähinnä varastokäyttöön. Myöhemmät asukkaat ovat ehkä kunnostaneet sen asuintiloiksi. Eivätkä ne täytä tämän päivän kriteerejä.

Varsinkaan jos pelle peloton -omistaja on aikanaan päällystänyt kostean tilan lattian muovimatolla, vetänyt seinille lastulevyä lattiaan asti ja sinetöinyt kokonaisuuden tiukasti lattialistalla. Siitähän syntyy – hupsista – mainiot olosuhteet monennäköisten homeiden kasvualustaksi.

Sitten kun pelle peloton myy taloaan, keksii hän maalata homeen tummaa puhuvat merkit maalilla peittoon. Siellä ne pysyvätkin, kunnes jonkin ajan kuluttua alkavat taas kukkia. Siinä vaiheessa onneton talonostaja on heikoilla valituksissaan. Home johtuu tietysti jostain hänen tekemisistään, väittää filunki myyjä.

Tästä pääsenkin takaisin ostovaiheeseen. Vaikka tapana on kerskua suomalaisten rehellisyydellä, tahtoo kaupanteko isoissa asioissa olla erillään moisesta pikkumaisesta perinteestä. Älä siis luota talon myyjään, vaikka tämä olisi pappi tai partiolainen. Tutun ja herttaisen eläkeläispariskunnankin taustalla saattavat vaania ahneet perilliset.

Talon esittelyssä kurki jopa taulujen taakse. Olen itse törmännyt tapaukseen, jossa taulujen ja sängyn takaa ei oltu viitsitty maalata. Se oli sitä pientä pintaremonttia, kai. Kolua pimeätkin nurkat taskulampun kera. Salamavalolla otetut valokuvat ovat hyviä paljastamaan peittelytarkoituksessa tehtyjä maalailuja.

Jututa lähinaapureita. Heiltä saattaa kuulla tuoretta tietoa, jos lahot räystäiden aluslaudat on sutaistu kiiltävän upeiksi maalilla juuri ennen myyntiä.

Vanhoja taloja ei pidä kuuna kullan valkeana ostaa tunteella, vaan järjellä ja todella kokeneen asiantuntijan avustuksella.

Virpi Adamsson
vapaa toimittaja