Presidentti tutustui Uudenkaupungin ihmeeseen

0

Tasavallan presidentin vierailut Uudessakaupungissa eivät ole aivan tavanomaisia. Presidentti Mauno Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto viettivät päivän Uudessakaupungissa lokakuussa 1982. Eilen, lähes 35 vuotta myöhemmin, Sauli Niinistö sai muodostaa oman käsityksensä ilmiöön, josta puhutaan Uudenkaupungin ihmeenä.

Suomen viennin valopilkun, autotehtaan, lisäksi Niinistö oli varannut aikaa paikallisten ihmisten tapaamiseen. Toreilla ja turuilla tapahtuvat yhteisölliset kansalaistapaamiset ovat hänelle luonteva tapa toimia. Kansalaiset arvostavat välitöntä ja suoraa vuorovaikutusta, ja se on varmasti yksi Niinistön suosion salaisuus.

Tällaiset valtakunnan johtajien kansalaistapaamiset eivät ole maailmalla itsestään selviä. Onneksi elämme demokratiassa ja moniin muihin maihin verrattuna turvallisessa valtiossa. Presidentti kiertää tänä vuonna kaikki Suomen maakunnat itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Varsinais-Suomi on Salosta kotoisin olevalle presidentille ennestään tuttu, eikä hän vieraillut Vakka-Suomessakaan ensimmäistä kertaa. Uuteenkaupunkiin hän ei ole kuitenkaan ennen tehnyt virallista vierailua.

Niinistö painotti kansalaistapaamisessa, että Suomi on maailman vakain valtio. Sillä on suuri arvo nykyisessä maailmantilanteessa.

Tänään Uudessakaupungissa järjestettävää sotilasvalaa seuraa arviolta 2000–2500 henkilöä. Yleinen asevelvollisuus on presidenttimme mukaan Suomen puolustuksen kulmakivi. Yleisen asevelvollisuuden roolia hän kuvaa myös yhteisölliseksi: Asevelvollisuus kerää yhteen erilaisia suomalaisia – eri puolilta maata, eri taustoista, eri ajatuksista – jotka sitten oppivat keskenään toimeen tulemisen taidon toisiltaan.

Uudenkaupungin 400-vuotisjuhlavuosi on tarjonnut monenlaisia tapahtumia tänä vuonna, ja presidentin vierailu jää varmasti historiaan yhtenä kohokohdista. Kaupunki lähetti Niinistölle kutsun syntymäpäiville huhtikuussa, mutta vierailun siirtyminen elokuulle kelpasi hyvin niin kaupunkilaisille kuin kaupungin johdollekin. Tästä on hyvä jatkaa juhlavuotta.

Tästä on hyvä jatkaa juhlavuotta.