Sivistyksen mittari

0

Kun Turku vuonna 2005 valmistautui hakemaan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta itselleen, pohti turkulainen runoilija, kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Jarkko Laine Turun Sanomien Extra-liitteessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan seuraavaa:

”Miksi me täällä Turussa jätämme puutalomme yksin? Miksi annamme niitten ensin rapistua ja sitten puramme pois. Onko meillä pula tonttimaasta niin kuin New Yorkissa? Ei varmastikaan.”

Laineen puolustuspuhe vanhan kaupunkikuvan säilyttämiseksi on jälleen valitettavan ajankohtainen. Turun pääkirjastoa vastapäätä olevan ns. Österbladin tontin asemakaavan uudistamista harkitaan. Kaavoituksessa tutkitaan mahdollisuutta rakentaa tontille liike-, toimisto- ja hotellitiloja sekä asuntoja ja rakenteellista pysäköintiä.

Purku-uhan alla ovat tontilla sijaitsevat puutalot, jotka on rakennettu 1800-luvun alkupuolella. Kyseisistä taloista löytyvät nykyään muun muassa Dynamo-yökerho, Bar Ö, Turun Sarjakuvakauppa ja Sammakon kirjakauppa – siis useille turkulaisille korvaamatonta kaupunkikulttuuria.

Onneksi Turun museokeskus otti kannan, jonka mukaan Österbladin puutalorakennukset tulee lähtökohtaisesti säilyttää. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta linjasi, että selvityksessä sille pitää tuoda vähintään neljä erilaista vaihtoehtoa, joissa useimmissa lähtökohtana tulee olla rakennusten suojelu. Päätöksiä asiasta tehtäneen vuonna 2019.

Linjaukset eivät vielä takaa tontin puutaloille pelastusta, mutta antavat aihetta toivoon. Silti tapaus on jälleen synkeä muistutus menneestä.

Turun taudilla tarkoitetaan erityisesti 1960- ja 1970-lukujen uudisrakentamisvimmaa vanhojen rakennusten kustannuksella. Historiallisia kohteita purettiin, tilalle kohosi sieluttomia elementtikerrostaloja. Turkulaisena harva asia saa minua yhtä surulliseksi ja samalla vihaiseksi, kuin katsoa kuvia vanhoista taloista, jotka on kaupungista säälimättömästi hävitetty.

Jarkko Laine jatkoi kannanotossaan näin:

”Puistot ovat kaupungin keuhkot. Puutalot – ja nätit talot kaikki – sivistyksemme mittari.”

Nimestään huolimatta Turun tautia on sairastettu ympäri Suomea, myös Uudessakaupungissa. Vanhaa, kaupungille tunnusomaista rakennuskantaa on korvattu uudella.

Asenteet voivat muuttua. Uudessakaupungissa järjestetään Vanhat talot -puutalotapahtuma syyskuun alussa seitsemännen kerran. Tapahtuma on osoitus paitsi kaupungin historian arvostamisesta, myös kaupunkilaisten toimeliaisuudesta. Jäljelle jääneet talovanhukset pysyvät hengissä, koska niistä välitetään.

Vanhojen rakennusten suojelu on valintakysymys.

Samuel Nyroos

toimittaja