Menestyksen avaimet

0

Robotiikkaa, cleantechia, mobiilisovelluksia, startupeja – seison kaiken sen osaamisen edessä tehdashalleissa, toimistoissa ja yhteisöllisissä työtiloissa haltioituneena. Lukemattomia tarinoita konkursseista, avioeroista ja menetetyistä yöunista.

Kertomukset ovat elävästä elämästä ja voisin yrittäjiä kuunnellessani vaipua syvälle ahdistukseen, mutta huomaan kaiken kuulemani keskellä olevani kiitollinen ja etuoikeutettu. Nämä ihmiset jakavat elämänsä kanssani ja kertovat kyynelsilmin matkastaan yrittäjinä. Mitkään digitaaliset palvelut eivät ikinä pysty toteuttamaan sellaista tunnetilaa kuin nämä elämänmakuiset tositarinat.

Tehdashallissa tapaamani Sanni löytää toimiston Mikon ja toimiston Mikko yhteisöllisen työtilan Lindan. Istun kolmikon kanssa neuvottelupöytään ja yhteinen sävel, visio ja päämäärä löytyvät kuin puoliso rakkauslaulussa. Ei ole kateutta, oman edun tavoittelua tai mahdotonta tehtävää.

Nipistelen itseäni ja räpsyttelen silmiäni, jotta heräisin haavemaailmastani, mutta aina silmät avatessani uusi mahdollinen Nokia on edelleen silmieni edessä täysin todellisena.
Saattaa kuulostaa epätodellisen romanttiselta, mutta voin vakuuttaa jokaisen kokevan saman, kun vain kohtaa ja kuuntelee näitä arjen sankareita. Tämä kolmikko ei jäänyt märehtimään yrittäjyyden huonoja päiviä – he ovat yhdessä päättäneet tähdätä huipulle.

Ekonomistit ja muut talousviisaat jaksavat arvailla, että mistä toimialasta tai yrityksestä voisi tulla Suomelle uusi Nokia. Arvostan suomalaisia suuryrityksiä kovasti, mutta työelämän tulevaisuus on yhteisöllisyydessä ja freelancereissa. Olen varma, että olen tavannut uuden Nokian – kuunnellut, keskustellut ja ideoinut hänen kanssaan.
Suomen kasvu ja mahdollisuudet ovat pk-sektorissa, jonka kiihtyvä kansallinen ja globaali verkostoituminen avaa jatkuvasti uusia ovia – syntyy yhteisöjä ja edelleen yhteisöjen yhteisöjä.
Jos satavuotias Suomi olisi henkilö, niin veteraanien ja maan uudelleenrakentaneiden lisäksi hän lausuisi kiitospuheessaan ylistyssanat tämän kansakunnan pk-yrittäjille. Työllisyys, tekemisen draivi ja kansakuntamme uudistuminen lähtevät näistä kovista, mutta arvokkaista tositarinoista.

Timo Räsänen
Kirjoittaja työskentelee pk-yrityksien parissa