Jättihanke – mutta miten ja minne?

0

Uudenkaupungin poliittinen syksy alkoi vauhdikkaasti, ja uudet valtuutetut saavat heti kärkeen vaikuttaa todella merkittävään tulevaisuuden jättihankkeeseen.

Vanha valtuusto päätti kautensa loppusuoralla, että Uuteenkaupunkiin rakennetaan uusi yhtenäiskoulu ja uimahalli. Syksyllä uusi päättäjäkaarti otti mukaan kuvioihin monitoimihallin, josta ei ole vielä virallista rakentamispäätöstä tehty, mutta päättäjät vaikuttavat olevan sille varsin avoimia.

Siitä, millainen halli rakennetaan, ei ole tosin käyty julkisesti juurikaan keskusteluja. Osalle päättäjistä riittäisi pienempi, toiset haluavat ison, kansainväliset mitat täyttävän hallin.

Ensi maanantain kokouksessa päätetään siitä, miten ja missä järjestyksessä yksi isoimmista rakennushankkeista vuosikymmeniin toteutetaan.

Hanke on iso, ja kaupunginhallitus esitti viime viikolla, että tarvittaessa samaan yhteyteen voidaan varata tilaa myös kansalaisopistolle ja musiikkiopistolle. Kirjaston ja päiväkodin rakentamisesta samalle alueelle hallitus haluaa erillisen selvityksen.

Remontin tarpeessa kipeästi jo vuosia ollut kirjasto näyttää jäävän tässä jalkoihin, mutta senkin vuoro tulee varmasti aikanaan. Toivottavasti mahdollisimman nopeasti. Päättäjien mielipiteet jakautuvat siinä, tarvitaanko tänne uusi moderni kirjasto. Tätä päätöstä ei pidä jäädä odottamaan, ellei haluta, että hyllyt romahtavat vanhassa tilassa.

Jättihanke on merkittävä investointi tulevaisuuteen paitsi taloudellisesti myös elinvoiman kannalta. Maanantain kokouksessa keskustellaan takuuvarmasti myös rahoituksesta sekä elinkaarimallista, jonka taakse hallituksen enemmistö asettui.

Uusien tilojen tarpeellisuutta ei kukaan päättäjistä kyseenalaista, mutta mielipiteet hankkeen laajuudesta eroavat. Myös paikasta käydään vääntöä, vaikka maantieteellisesti palvelut tulevat sijaitsemaan melko lähellä toisiaan olipa vaihtoehtona sitten yksi tai useampi rakennus.

Valtuuston päätöstä on vaikea ennakoida. Yksimielistä päätöstä asiassa tuskin tulee, sillä päättäjien näkemykset eroavat toisistaan jopa ryhmien sisällä.

Viime viikolla hallituksen esitys rakennuksen sijoittamisesta Pohitullin palloiluhallin ja keskuskeittiön läheisyyteen syntyi täpärästi yhden äänen enemmistöllä. Kaupunginjohtajan esitys oli, että päätöstä rakennuksen paikasta siirrettäisiin myöhempään ajankohtaan.

Päättäjiltä vaaditaan näkemystä katsoa vuosien ja vuosikymmenten päähän. Väkimäärän ja verotulojen kasvu luovat taloudellista optimismia, mutta kaupungin lähihistoria on ollut kova talouskoulu, eikä lamavuosien oppeja ole syytä unohtaa. Koulu on kuitenkin kaupungin peruspalvelu, ja sen pitää kestää aikaa. Siinä säästäminen voi koitua kalliiksi sekin.

Päättäjille on tarjottu mahdollisuutta kiertää useassa kunnassa tutustumassa koulurakennuksiin. Niissä on saanut evästä päätöksentekoon, mutta Uudessakaupungissa on aikanaan tehtävä suunnittelu täsmätyönä paikallisiin tarpeisiin.

Eri puolilla maata ja maakuntaa on uutisoitu viime aikoina homekouluista. Lapsiperheet voivat täällä iloita ainakin siitä, että uusi koulu tulee satavarmasti. Miten ja minne, se selviää maanantai-iltana.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja