Kaupunki on kiinni mahdollisuuksissaan

0

Uusikaupunki on tarttunut kasvunsa mahdollisuuksiinsa hienolla tavalla. Samalla tavalla on toiminut myös Rauma.

Molemmat kaupungit saivat kiitosta selvityshenkilö, kaupunkineuvos Antti Rantakokon luovuttamassa selvityksessä viime viikolla.

Valtiovarainministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja ympäristöministeriö asettivat toukokuussa selvityshenkilön selvittämään seutukaupunkien taloudellista elinvoimaisuutta ja sitä, miten seutukaupungit pääsisivät nykyistä paremmin osaksi talouskasvua. Selvityksessä käytiin tarkemmin läpi 14 suomalaisen seutukaupungin tilannetta ja tulevaisuudennäkymiä. Suomessa on kaikkiaan 61 seutukaupunkia.

Selvitysmies painotti, että tärkeintä on etsiä yhteisiin ongelmiin yhteisiä lääkkeitä ja rakentaa toimivia valtakunnallisia ratkaisuja. Niinpä kiitosta niittivät muutamat seutukaupungit. Rantakokon mukaan suomalaiset seutukaupungit ovat tarttuneet kasvun mahdollisuuksiin rakennemuutostilanteessa hienolla tavalla: esimerkkejä tästä ovat Rauman ja Uudenkaupungin positiivinen rakennemuutos sekä uudet työpaikat.

Selvitysmiehen mukaan Suomessa tarvitaan vahvempaa ja monimuotoisempaa kaupunkipolitiikkaa, jossa myös seutukaupungit ovat mukana. Keskustelussa seutukaupunkien tulee olla itse aktiivisia. Seutukaupunkien näkökulmasta tarvitaan kokonaistarkastelua ja sen mukaista ohjelmallista politiikkaa.

Valmet Automotive tempaisi Uudenkaupungin mukaan positiiviseen rakennemuutokseen noin 2 200 uudella työpaikallaan. Autotehtaan toimitusjohtaja Ilpo Korhonen väläytti Teknologia17-messuilla viime viikolla yhtiön tulevaa. Hän ennakoi yhtiön tarvitsevan ensi kesänä jälleen lisää väkeä, jopa joitakin satoja uusia työntekijöitä.
Uusikaupunki jatkaa positiivisessa rakennemuutoksessaan.

Valmet Automotive tempaisi Uudenkaupungin mukaan positiiviseen rakennemuutokseen noin 2 200 uudella työpaikallaan.