Lintujen haikea syyslaulu

0
Tiltaltit eivät malta olla hiljaa muuttomatkallakaan. Niiden laulua kuulee vielä lokakuussakin.

Maija Karala

Lokakuisella iltakävelyllä kuulin suuren kuuden oksistosta livertelyä. Mustarastas se siellä tapaili säveliä, hiljaa ja innottomasti, mutta lauloi kuitenkin. Pesimäaika on aikaa sitten ohi. Oliko rastaalla almanakka sekaisin?

Linnunlaulu yhdistetään yleensä kevääseen, pesimäkauden kiihkeään kiireeseen. Linnut laulavat silloin tehdäkseen vaikutuksen kumppaniehdokkaisiin ja kuuluttaakseen reviiriään naapureille. Konsertti vaimenee jo kesäkuun aikana.

Yllättävän monet linnut kuitenkin laulavat muinakin vuodenaikoina. Mustarastas laulelee läpi vuoden, tosin pimeimpinä aikoina joulun tietämillä sangen harvoin. Kuulaina syysaamuina aina lokakuulle saakka voi kuulla tiltaltin laulua ja pajulinnun säveliä – jotka tosin vaikuttavat vähän innottomilta, kuin linnuilla olisi muutakin ajateltavaa. Ja varmaan onkin, sillä niillä on pian edessään pitkä lento etelään.

Monien muidenkin lintujen syyspuuhat heijastavat kevään kosiomenoja. Korppiparit käyvät ilmassa akrobaattista paritanssia ja huutelevat duettona. Teeret ja pyyt kokoontuvat syyssoitimelle ja jopa pöllötkin huhuilevat pimeinä syysöinä.

Syitä syyslauluun on tutkittu luonnollisesti paljon vähemmän kuin keväistä konsertointia. On ehdotettu, että syyslaulukin liittyisi reviirin kuuluttamiseen. Se voikin pitää paikkansa linnuilla, jotka viipyvät samalla reviirillä vuoden ympäri, kuten talveksi Suomeen jäävä mustarastas.

Muuttavat linnut puolestaan ehkä pitävät laulun avulla yhteyttä toisiinsa kokoontuessaan suuriin muuttoparviin. On mahdollista, että sinkut aloittelevat jo syksyllä naaraille lurittelua. Korpit ja muut elinikäisen parisuhteen solmivat linnut käyvät kosiomenoja ja parittelevatkin vuoden ympäri samasta syystä kuin me ihmiset: ne hoitavat parisuhdettaan.

Voi olla, että linnut laulavat muistakin inhimillisiltä tuntuvista syistä. Laulutaidot voisivat olla keväällä pahasti ruosteessa, elleivät linnut kokonaiseen vuoteen niitä harjoittelisi.

Tai kenties linnut vain nauttivat laulamisesta ja tekevät sitä aina sopivan tilaisuuden tullen. Luonnossa on tyypillistä, että eläimet nauttivat puuhista, jotka ovat niiden selviytymiselle tai lisääntymiselle tärkeitä.

On mahdollista, että sinkut aloittelevat jo syksyllä naaraille lurittelua.

Juttu löytyy myös 19.10.2017 julkaistusta lehdestä