Markkinaperinne on säilynyt 1700-luvulta asti

0

Ihmisten tapaaminen livenä torilla kiinnostaa edelleen myös virtuaaliaikana. Markkinoiden lumo on säilynyt, vaikka arkemme on muuttunut.

Trendikäs yhteisöllisyys on toteutunut markkinoilla jo vuosisatojen ajan. 400-vuotiaassa Uudessakaupungissa syysmarkkinoita on vietetty samalla paikalla 1700-luvulta alkaen lokakuun alussa. Tarkemmin ajateltuna uskomaton jatkumo ja elinkaari. Markkinoilla tavataan tuttuja, tehdään löytöjä, ostetaan lakritsia  ja ihmetellään maailman menoa.

Kun Uusikaupunki perustettiin vuonna 1617, markkinat olivat ainoita paikkoja, josta ostettiin tavaraa. Kauppaliikkeitä perustettiin vasta 1800-luvulla. Nyt tavaraa voi ostaa kivijalkakaupoista, marketeista ja verkosta, mutta myös perinteisiltä markkinoilta. Eilen torilla kuljeskeli kaikenikäisiä kävijöitä lapsista vanhuksiin, samoin kuin vuosisatoja sitten.

Uudessakaupungissa syysmarkkinat ovat yleismarkkinat, ja tuotteita riittää monenlaisiin tarpeisiin. Isoissa kaupungeissa vetovoimaa on haettu erikoistumalla, ja markkinoilla on erilaisia teemoja. Esimerkiksi Helsingin ja Turun silakkamarkkinat ovat nostaneet suomalaisen kalan brändiä ja kysyntää. Kala- ja lähiruokateema sopisivat myös Uuteenkaupunkiin, ja niiden ympärille voisi kehittää tapahtumaa, joka elävöittäisi torin toimintaa.

Tänä vuonna syysmarkkinat palautettiin jälleen kaksipäiväisiksi, mikä on hyvä ratkaisu. Tämä oli erityisesti kaupunkiin saapuneiden myyjien toivomus viime vuonna. Kun myyjät ovat kojunsa pystyttäneet, niitä ei kannata saman tien purkaa.

Markkinat alkoivat eilen hyvän sään vallitessa, mutta tälle päivälle sääennusteet lupaavat sateita. Huonon sään takia ei kannata jättää mukavaa tapahtumaa väliin, säähän on vain pukeutumiskysymys.