Minilomasta paukkuja pimeään vuodenaikaan

0

Tällä viikolla koululaiset saavat nukkua kolmena aamuna tavallista pidempään. Syyslomalla perheissä ei tarvitse etsiä aamulla kadonneita pipoja, eikä miettiä, tuliko kaikki varmasti reppuun. Kolmen päivän mittainen miniloma on lyhyt, mutta tervetullutta vaihtelua arjen rutiineihin.

Koulujen syys- tai talvilomia ei ole määritetty lainsäädännössä, ja kunnat voivat päättää niiden pituuden ja ajankohdan itse. Uudessakaupungissa ja naapurikunnissa on jo vuosia tyydytty muutamaan päivään lokakuun loppupuolella. Sen ansiosta joululomasta tulee pidempi.

Monet perheet viettävät lomaa yhdessä, mutta kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta pitää lomapäiviä juuri nyt. Onneksi loma-ajat ovat tiedossa hyvissä ajoin etukäteen, ja siihen voi varautua ajoissa.

Pidennetty viikonloppu antaa mahdollisuuden perheen yhdessäoloon. Sitä kaivataan, sillä lapsiperheiden arki on usein kiireistä ja aikataulutettua.

Syyslomalla on pitkät perinteet. Itse asiassa idea keksittiin jo 1940-luvulla. Silloin koululaiset saivat lomaa koulusta, jotta he ehtisivät tehdä kotona töitä. Maaseudulla vapaa oli nimetty perunannostolomaksi.

Nyt loman tarkoitus on akkujen lataaminen loppuvuoteen. Jotkut perheet hyödyntävät syysloman sukulaisvierailuihin tai lomamatkaan, mutta kotikonnuillakin riittää mukavaa tekemistä. Aikaa voi viettää vaikkapa kirjastossa, uimahallissa tai ihan vaan kotona. Yhdessä valmistettu ateria ja leffailta kotona television ääressä eivät ehkä täytä luksusloman kriteerejä, mutta laadukkaalle perhelomalle siinä on hyvät ainekset.

Sääennusteet lupaavat syyslomalaisille talvisia kelejä. Lumi tuskin jää pysyvästi maahan, mutta kellot siirtyvät kyllä tulevana viikonloppuna talviaikaan.

Kiireettömälle yhdessä-ololle on tilausta, sillä lapsiperheiden arki on usein aikataulutettua.