Nainen kahdella xx-kromosomilla

0

Olen syntynyt kahden X-kromosomin kera naiseksi maailmaan, jossa suuren roolin ovat ottaneet normit ja ennakkoluulot. Voiko kukaan kuitenkaan määritellä minua vain sukupuoleni perusteella? Tai kertoa mistä pidän, mitä ajattelen asioista, saatikka mistä haaveilen? Olen nainen, ja jo se joidenkin silmissä määrittelee huiman osan elämästäni. Mikä ammatti olisi minulle sopiva, entä harrastukset tai pukeutuminen?

Maailmassa on paljon ennakkoluuloja sekä ihanteita. Ihanteet voivat luoda normeja, jotka pakottavat meidät ahtautumaan täysin väärän mallisiin muotteihin. En sano, ettei tuo ihanne voisi sopia jollekulle. Se saattaa silti luoda paineita ihmiselle, joka ei tunne mallin olevan itseään varten. Jokainen nainen tässä maailmassa on erilainen. Mielestäni on yhtä väärin asettaa miehille samankaltaisia ihannemalleja.
En koe olevani feministi, olen tasa-arvon kannattaja. Ilman naisia maailmassa ei olisi ihmisiä – mutta ei niitä olisi ilman miehiäkään: molemmat ovat siis yhtä tärkeitä. Minulle tasa-arvo kaikkien ihmisten välillä on tärkeää – ei vain naisten ja miesten. Tasa-arvo on hyvä asia, eikä sitä tarvitse pelätä. Olet saman arvoinen kuin ihminen siinä vieressäsi.

Huolimatta siitä, että Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista valtioista, eroja sukupuolten välisessä tasa-arvossa on silti huomattavissa. Maan asioista päättävät poliitikot ovat suurimmaksi osaksi miehiä (117 vs. 83). Palkat ovat myös osittain epätasapainossa: naisen euro on 80 senttiä.

Maailmalla erot ovat vielä huomattavasti suurempia. Miehet ovat maailmalla tutkitusti vaikutusvaltaisemmassa ja vahvemmassa asemassa. Hyvin selvästi erot naisten ja miesten välisessä tasa-arvossa näkyvät esimerkiksi Saudi-Arabiassa, jossa naiset saivat vasta äskettäin luvan ajaa itse autolla. Aiemmin he tarvitsivat kuljettajakseen tutun miehen, kuten puolison, veljen tai sedän.

Millainen nainen minä sitten haluaisin olla? Haluaisin olla oikeudenmukainen, kannustava, empaattinen, rakastava, ystävällinen, apua antava ja sitä myös vastaanottava, avarakatseinen sekä ennen kaikkea positiivinen, unelmoiva, aito itseni. Haluaisin toimia esikuvana niille, jotka sellaista kaipaavat, toteuttaa unelmiani sekä auttaa muita toteuttamaan omiaan. Elämä kuitenkin muokkaa meitä ihmisiä jatkuvasti, enkä haluaisi minkään ihanteen olevan kenenkään sopusuhtaista elämää hankaloittamassa.

Olen Jasmin, ja hyvin ylpeä siitä. Kannan niitä kahta X-kromosomiani ylpeydellä ja kannustan muita samaan. Rakasta itseäsi juuri sellaisena kuin olet, sillä juuri sinulla on oikeuksia, ja juuri sinä tuot hymyn läheistesi kasvoille. Vain sinä voit olla aito, oma itsesi – olit sitten nainen tai mies.

Jasmin Jussila
opiskelija