Ruokinta muovaa lintuja

0
Ruokinta muovaa lintujen määriä, tapoja ja jopa nokan muotoa.

Maija Karala

Nyt säiden kylmettyä entistä useammat linnut ilmaantuvat pihoille odottelemaan talviruokinnan alkua. Talitiaiset tuntuvat olevan erityisen kärsimättömiä. Ne koputtelevat ikkunoihin ja näyttävät tuijottavan sisällä olijoita vaativasti ikkunalaudalla istuen.

Talitiaiset ovat niin innokkaita ruokinnoilla kävijöitä, että se vaikuttaa jo niiden evoluutioonkin, ainakin Britanniassa. Siellä lintuja tosin ruokitaankin aivan poikkeuksellisen ahkerasti. Joidenkin arvioiden mukaan britit ostavat vuodessa tuplaten enemmän linnunsiemeniä kuin koko Manner-Eurooppa yhteensä.

Brittitalitiaisten nokka on pidentynyt vähän, mutta mitattavasti vain muutaman vuosikymmenen aikana, kertoi viikko sitten Science-tiedelehdessä julkaistu tutkimus. Ilmeisesti ne pitkällä nokallaan nappaavat siemeniä hieman nopeammin, tai yltävät paremmin lintulaudan uumeniin.

Tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta joka tapauksessa linnut, joiden nokka on 0,2 millimetrin verran tavallista pidempi, ovat myös muita innokkaampia vieraita ruokinnoilla – ja lisääntyvät tehokkaammin.

Nämä tiaiset ovat ruokinnan ansiosta juuri sen verran pulskemmassa kunnossa, että saavat elämänsä aikana keskimäärin yhden poikasen enemmän kuin tavanomaisella nokalla varustetut lajitoverinsa, tutkijat osoittivat.

Ero kuulostaa mitättömältä, mutta sellaisilla evoluutio usein toimii. Yksi ylimääräinen poikanen enemmän on riittänyt muuttamaan talitiaisten nokkaa ajassa, joka mahtuu yhteen ihmissukupolveen – kiitos ihmisten huolenpidon.

Vastaavaa tapahtuu varmasti Suomessakin. Täällä lintuja ei ruokita aivan samalla innolla kuin Britanniassa, mutta talviruokinta on ankarien talvien vuoksi täällä erityisen merkittävää. Talitiaisten ja sinitiaisten runsaus Suomen luonnossa on ylipäätään pitkälti talviruokinnan ansiota.

Ruokinnan vaikutusta lintukantoihin voisi pitää huolestuttavana. Vääristääkö se luonnontilaa? Tuskinpa sentään. Pikkulinnut vähenevät kaikkialla Euroopassa maa- ja metsätalouden, kolopuiden hupenemisen ja ympäristömyrkkyjen vuoksi. On vain reilua, jos voimme välillä vähän auttaakin.

Brittitalitiaisten nokka on pidentynyt vähän, mutta mitattavasti vain muutaman vuosikymmenen aikana.

Juttu löytyy myös 26.10.2017 julkaistusta lehdestä