Siilin vaarallinen talvi

0
Syksyllä siilin piikkien alla on paksu kerros rasvaa.

Maija Karala

Puutarhoissa lyllertävät siilit valmistautuvat nyt kovaa vauhtia talvihorrokseen. Hidasliikkeisen hyönteissyöjän on pakko levätä talvet, sillä se ei voi lintujen tapaan muuttaa ruoan perässä etelään. Eipä talvihorroskaan ihan mutkaton ratkaisu ole.

Siili on alun perin kotoisin etelämpää Euroopasta. Rehevissä lehtimetsissä se juhlii syksyllä hyönteisillä, etanoilla, tuhatjalkaisilla, kastemadoilla ja vähän hedelmillä ja sienilläkin. Kylmimmiksi talvikuukausiksi se vajoaa horrokseen, jossa ruumiinlämpö laskee lähelle ympäristön lukemia. Päällisin puolin horrostava siili vaikuttaa kuolleelta, sillä se tuntuu käteen kylmältä ja voi olla pitkiä aikoja hengittämättä. Sydän kuitenkin lyö, vaikka hitaasti.

Suomessa talvet ovat ankarammat kuin Keski-Euroopassa, eikä ympäristökään oikeastaan ole siilille kovin suotuisa. Meillä piikkipallo selviää ainoastaan asutuksen tuntumasta, metsästä sitä ei löydä. Ruokinta, keinotekoiset pesälaatikot ja monimuotoiset, vähemmän hoidetut pihat ovat siilin säilymiselle tärkeitä. Jos tarkkoja ollaan, siili onkin Suomessa vieraslaji, mutta mitään haittaa siitä ei tiettävästi alkuperäisluonnolle ole.

Suomalaisen siilin on talven alkuun mennessä oltava todella pulskassa kunnossa, sillä horroksen aikana se menettää noin kolmanneksen painostaan. Rasvaa siili kerää ympäri kehoaan, etenkin piikkien alle niskaan.

Aikuiset siilit painavat syksyllä yleensä puolisentoista kiloa, mutta samana vuonna syntyneillä nuorukaisilla painoa on vasta 0,4-0,8 kiloa. Alle puolikiloisen siilin talvihorros ei yleensä onnistu. Liian laiha siili kuolee nälkään heräämättä koskaan.

Horroksessa siili kuluttaa hyvin vähän energiaa, eihän sillä ole juuri elintoimintojakaan. Talven aikana siili kuitenkin heräilee ainakin kerran, joskus useitakin kertoja ulkoilemaan. Syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta jollakin tapaa tärkeää sen on oltava. Heräämiset kuluttavat valtavasti energiaa, täytyyhän siilin nostaa ruumiinlämpöään useita kymmeniä asteita.

Horroksen lopuksi täytyisi vielä jaksaa herätä uuteen kevääseen ja etsiä ruokaa. Eipä ihme, että talvi ottaa tuhisijalla koville.

Alle puoli-kiloisen siilin talvihorros ei yleensä onnistu.

Juttu löytyy myös 12.10.2017 julkaistusta lehdestä