Tuntemattoman sotilaan paluu

0

Kirjailija Väinö Linnan Tuntematon sotilas -romaanin pohjalta tehty kolmas elokuvaversio vetää taatusti katsojia tulevana viikonloppuna Uudenkaupungin Kuvalaan. On hienoa, että meillä on kaupungissa teatteri, jossa tämänkin elokuvan voi katsoa kotipaikkakunnallaan.

Elokuvan arvostelut ovat olleet kiittäviä, mutta joissakin on kyseenalaistettu sen tekemistä uudelleen. Esimerkiksi Helsingin Sanomien Juho Typpö kuvaili Aku Louhimiehen ohjaajaa elokuvaa turvalliseksi, riskittömäksi ja kaikkia miellyttämään pyrkiväksi Suomi100 -juhlakuvaelmaksi.

Louhimies on kertonut julkisuudessa, että elokuvan nähneet sotaveteraanit ovat olleet vaikuttuneita realistisesta sodan kuvauksesta. Harva suomalainen saati tällä seudulla asuva tietää, että elokuvan yksi suosikkihahmoista, Hietanen, on saanut esikuvansa kalantilaissyntyisestä Pauli Santasesta. Häntä esittää elokuvassa näyttelijä Aku Hirviniemi.

Uudenkaupungin Sanomissa julkaistiin vuonna 1976 harvinainen haastattelu Santasesta. ”En mä tiär, taitais olla paremp, ete siit enä kirjotetais. Se o nii vanh ja kulun asiaki jo”, hän sanoi toimittaja Hannu-Pekka Laihon haastattelussa. Laiho on työskennellyt myöhemmin muun muassa SPR:n viestintäjohtajana ja vieraillut useissa maailman kriisipesäkkeissä.

Pauli Santasen halu unohtaa on yhteistä monille sotaveteraaneille. Suurin osa heistä on Santasen tavoin jo poistunut keskuudestamme. Koskettavaa on kuitenkin hänen viestinsä jälkipolville. Nuoret miehet tekivät rintamalla velvollisuutensa. ”Se tehtiin, mitä määrättiin”, hän sanoi.

Elokuvan tekijöiden toiveena on tavoittaa nuoret ikäpolvet. Jos tämä tapahtuu, elokuva ei ole turha, vaan kulttuuriteko. Ehkä on niin, että jokainen sukupolvi tarvitsee oman Tuntemattoman sotilaansa. Sodanvastaiselle sanomalle ja lähimmäisistä välittämistä puolustavalle elokuvalle on tilausta tässä ajassa.

Uudenkaupungin Sanomissa julkaistiin vuonna 1976 harvinainen haastattelu Hietasen esikuvasta, Pauli Santasesta.