Vaarallista urheilua

0

Jääkiekon kotimaista Liigaa on pelattu noin kymmenen kierrosta. Liigaan saatiin muutama kova paluumuuttaja ja uusia nuoria tähtiä on syttymässä, silti suurimmat puheenaiheet ovat valitettavasti olleet rumat taklaukset ja niistä seuranneet loukkaantumiset.

Aivotärähdykset urheilussa eivät ole mitenkään uusi asia, mutta viime aikoina päävammoista on puhuttu aiempaa enemmän. Rauman Lukon entisen puolustajan Tommi Kovasen tuore kirja on paljastanut synkkiä hetkiä uran jälkeisistä hetkistä. Rapakon takana puolestaan Paul Kariya on ollut katkera koko NHL:lle toistuvien aivotärähdysten lopetettua uran.

Pohjois-Amerikassa lukuisat entiset amerikkalaisen jalkapallon pelaajat ja jääkiekkoilijat ovat uransa jälkeen tarttuneet pulloon ja valitettavan moni myös aseisiin. Uran aikana iskuja on sadellut päivästä toiseen, vuodesta toiseen, ja vaikka olisi välttynyt aivotärähdyksiltä, ei ihmisen pää kestä jatkuvia kolauksia.

Nigerialaissyntyinen tohtori Bennet Omalu todisti viime vuosikymmenellä, että itsemurhan tehneiden NFL-pelaajien käytös todella johtui pelaajauralla saaduista iskuista. Toki suuria rahasummia pyörittävällä sarjalla kesti vuosia myöntää tutkimus todeksi. Pari vuotta sitten Omalun tarinasta tehtiin myös Will Smithin tähdittämä Hollywood-elokuva.

Tuoreimpien uutisten mukaan Omalun löytämä muistiongelmiin, sekavuuteen ja muihin psyykkisiin ongelmiin johtava CTE voitaisiin todeta myös elävistä potilaista. Tästä voi olla apua ongelmien kanssa tällä hetkellä painivien entisten urheilijoiden hoitoon.

Tärkeämpää olisi kuitenkin ehkäistä tulevat vammat. Varusteita on kehitetty paljon ja jääkiekossa laidat ovat joustavia, silti jääkiekko ja varsinkin amerikkalainen jalkapallo ovat kontaktilajeja. Onneksi päävammojen kanssa ollaan nykyisin todella varovaisia, eikä pelaajia päästetä liian aikaisin takaisin kentälle.

Esimerkiksi Formula 1 oli 1990-luvulle asti todella vaarallista. Vuoden 1994 jälkeen on menetetty vain kaksi kuljettajaa, toinen testiajon jälkeen ja toinen kilpailussa. Kaksikin on liikaa, mutta molemmissa tapauksissa oli myös paljon huonoa tuuria mukana.

Jos autourheilun kuninkuusluokasta on saatu turvallinen, luulisi jääkiekkoonkin löytyvän ratkaisuja. Tai ehkä ongelma korjautuu itsestään. Elektroninen urheilu on jo nyt erittäin suosittua minua nuorempien miesten keskuudessa. Kenties tulevat sukupolvet siirtävät kaiken kilpailun virtuaalitodellisuuteen ja perinteinen urheilu joutaa historiaan.

Hirvittävä ajatus näin perinteisen urheilun ystävän mielestä, mutta tekniikan kehittyessä ei mielestäni täysin mahdoton.

Risto-Matti Kärki
tuottaja